Erfarne Håkan Ricknäs siktar mot toppen

15 januari 2021, 11:17

Håkan Ricknäs är en av de 26 (!) förare som hittills anmält sig till Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Stockholmaren, som fyller 60 år i år, tar sig an det nya racingmästerskapet med hög ambition. – Jag tycker att jag borde vara topp fem i alla fall, säger han.

Ricknäs är, precis som alla andra, mycket imponerad av det stora intresse som visats det nya racingmästerskapet.
– 26 anmälda förare! Helst sjukt! säger han entusiastiskt och tillägger:
– Jag trodde kanske på tolv bilar.
I den långa anmälningslistan är Håkan Ricknäs en av de mest kända förarna – och definitivt en av de med mest tävlingserfarenhet. Kanske är han listtvåa i det avseendet? Efter Stig Blomqvist!
– Som ung körde jag gokart och efter det blev det historisk racing innan jag 2003 började tävla i Camaro Cup, berättar han.
Två säsonger senare debuterade Ricknäs i Porsche Carrera Cup Scandinavia där han med framgång medverkat under sju säsonger. Främsta PCCS-prestationen nådde Ricknäs 2006 då han blev trea bakom Daniel Haglöf och Fredrik Ros i ett race i Falkenberg.

Ricknäs har alltid varit Porsche trogen och framgångarna har varit många. Bland annat kan han stoltsera med en titel och flera medaljplatser i Swedish GT, klassegrar i den europeiska GT4-serien och många internationella starter.
– Jag har bland annat tävlat på Spa, Monza, Nürburgring, Hockenheim… Totalt har det nog blivit minst ett 20-tal race utomlands.
De två senaste säsongerna har Ricknäs kört GT4 Scandinavia i den Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR han nu tar med sig till Porsche Sprint Challenge Scandinavia. 2020 delade han bil med Philip Forsman och slutade tvåa i mästerskapet.
– Men det blev en kort säsong – premiär och final. Jag ser fram emot betydligt fler tävlingstillfällen 2021, säger Ricknäs och tillägger:
– Men 2020 var ändå en bra och viktig säsong för min del eftersom vi hittade en del nya och bra inställningarna på bilen. Den kunskapen blir värdefull att ta med sig in i den nya serien.
Förutom något eller några inhopp i GT4 Scandinavia kan Ricknäs och hans RMS-team se fram emot fem deltävlingar och totalt tolv race i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
– Det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli skitkul, säger han och lovar komma väl förberedd till premiären.
– Jag har PT två gånger i veckan…

Bilder.
Foto: Bengt-Åce Gustafsson, Jerker Johansson