Europamästarinnan Mathilda Olsson inleder racingkarriären i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

02 december 2021, 14:07

Sveriges snabbaste kartingtjej, Mathilda Olsson, 20 år, har bestämt sig. Kommande säsong kör hon Porsche Sprint Challenge Scandinavia för Fragus Motorsport. – Nu känns det rätt för mig att ta steget till bil och jag ser verkligen fram emot att tävla i mästerskapet. Det ska bli riktigt roligt, säger den dubbla Europamästarinnan.

Mathilda Olsson blir första kvinna i nya succéklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia, som under premiärsäsongen 2021 lockade inte mindre än 31 förare. Alla män. Nu får killarna och gubbarna konkurrens av en snabb, välmeriterad och segersugen tjej från Uppsala.
Mathilda Olsson är med sin bakgrund och meritlista en av Sveriges mest spännande förartalanger. Hon började med karting relativt sent, vid 14 års ålder, men under sina sju säsonger i sporten har hon kört över 200 race. Många av dem i internationell konkurrens.
Säsongen 2018 slutade Mathilda trea i Rotax Max Challenge Euro Trophy, inofficiellt EM. Året därpå vann hon som första tjej samma mästerskap och 2020 försvarade hon sin titel.
– Att vinna två år i rad trodde jag knappt var möjligt, men jag lyckades. EM-titlarna väger tungt och har betytt mycket för mig, säger Mathilda som på hemmaplan bland annat gjort sig känd för sina framgångar i populära kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal.

Värdefulla testdagar
De två senaste åren har nämligen Uppsalaföraren stått som segrare i Rotax Max Senior på GTR Motorpark i Eskilstuna och därmed blivit inbjuden att provköra fabriksbyggd tävlings-Porsche på Gelleråsen Arena. Hösten 2020 fick Mathilda och övriga pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal, tack vara ett samarbete med Porsche Carrera Cup Scandinavia, möjlighet att testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, bilmodellen som används i Sprint Challenge. I år fick hon och ytterligare några pristagare dessutom köra prins Carl Philips Cup-bil, Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
– Två värdefulla testdagar som självklart bidragit till att jag nu väljer att starta min racingkarriär i en Porsche. Under prinsdagarna har jag fått många varv i bilarna och mycket värdefull information om de skandinaviska Porsche-mästerskapen. Jag har testat andra bilar också, men det är Porsche som tilltalat mig mest.

Sugen på ny utmaning
Mathilda Olsson blir den tredje svenska kartingföraren efter Hugo Andersson och Patrick Rundquist som går direkt från karting och in i ett Porsche-mästerskap. Både Andersson och Rundquist tillhör toppskiktet i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Nyligen blev dessutom Robin Knutsson, även han tidigare kartingkompis till Mathilda, klar för Porsche Carrera Cup. Han har en säsong i STCC bakom sig.
– Jag känner mig klar med kartingen och är sugen på nya utmaningar, men Carrera Cup kanske blir ett lite för stort steg för mig. Jag vill lära mig lite i Sprint Challenge först och se var det tar mig. Men målet på sikt är Carrera Cup. Vi gör en satsning nu och ser hur långt vi når, säger Uppsalatjejen.

Fragus ett självklart val
Mathilda Olsson, medlem i det svenska kartinglandslaget 2021, är en utpräglad vinnarskalle och tar naturligtvis klivet till racingen för att nå resultat.
– Självklart har jag satt upp mål för min första säsong i Sprint Challenge, men de är kanske inte allt för höga. Det är jättesvårt att spekulera i resultat och placeringar när man inte riktigt vet vad man ger sig in på, men en plats någon stans i mitten, kanske till och med lite högre, är vad jag tänker just nu. Jag ska rulla med, se och lära och sätta mitt namn på kartan, säger hon.
Mathilda har valt att köra för Fragus Motorsport, toppteamet i Porsche Carrera Cup som från och med 2022 också kommer att delta i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Hos Fragus blir hon bland annat teamkompis med Jonas Sjöström, Legendsförare från Örebro som också ska debutera i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2022.
– Jag fick kontakt med Fragus Motorsport tidigt. Det är ett professionellt, seriöst och framgångsrikt team som kändes som det självklara valet när planerna för 2022 började ta form. Det här en helhjärtad satsning från min sida och jag är övertygad att Fragus Motorsport med sitt kunnande och sin erfarenhet kan ge mig bra förutsättningar att lyckas.


Fakta
Mathilda Olsson

Född: 8 februari 2001.
Hemort: Uppsala.
Yrke: Administratör och arbetsledare på Maicon Infracraft i Uppsala.
Klubb: KAK.
Främsta kartingmeriter: Vinnare av Rotax Max Challenge Euro Trophy (inofficiellt EM) 2019 och 2020. Trea i samma mästerskap 2018. Segrare i Prins Carl Philips Racing Pokal (Rotax Max Senior) 2020 och 2021.
Aktuell: Klar för Fragus Motorsport i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2022.