Klart för start i nya succéklassen

06 maj 2021, 09:43

Det började med en testdag på Scandinavian Raceway i Anderstorp i september förra året. Då visste egentligen ingen hur stort intresset var och om det ens skulle bli en serie. I dag är Porsche Sprint Challenge Scandinavia den största klassen i svensk elitracing. Till premiären på Ring Knutstorp 7-8 maj kommer 23 förare!

Att Porsche Sprint Challenge Scandinavia är en succé kan konstateras redan nu. Intresset för den nya klassen har varit enormt och utöver de 23 förare som kommer Skåne i helgen väntar ytterligare ett gäng i kulisserna. Bland annat flera norska förare som på grund av pandemin inte kan åka till Sverige för att tävla just nu.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia är officiell supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia. Med ett undantag har mästerskapen gemensamma tävlingshelger.
Serien är skapad för fabriksbyggda racerbilar från Porsche Motorsport med utgångspunkt från Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Målgruppen är unga talanger och semi-professionella entusiaster.
Sett till ålder är det ingen överdrift och påstå att Porsche Sprint Challenge är ett mästerskap för alla. Äldst med sina 74 år är 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist och yngst 18-årige racingdebutanten Gustav Bergström.

Om Blomqvist och Bergström kommer att bli toppförare i den nya klassen återstår att se. Favorittippad är Marcus Annervi som förra året blev mästare i GT4 Scandinavia i just en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Annervi gör ingen hemlighet av att han är ute efter en ny titel – och att han nästa år siktar på att ta steget upp i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Vilka blir då Annervis främsta utmanare i det stora startfältet. Av försäsongstesterna att döma finns de i hans eget team, Race Team Gelleråsen by AFR, och i Eken Motorsport.
För det sistnämnda kör bland annat Per ”Ploppen” Andersson och Fredrik Danner. ”Ploppen” var testtvåa bakom Annervi på Gelleråsen Arena 7 april och (i avsaknad av Annervi) snabbast på Mantorp Park veckan därpå.
Danner har noterats för två finfina tredjeplatser.
Av Annervis teamkolegor är det Gustav Bard och Markus Lönnroth som varit vassast hittills. Bard var fyra och tvåa i ovan nämnda tester medan Lönnroth noterades för femte respektive fjärde tid.