Seger och mästerskapsledning för Kenneth Ahnelöv

10 juli 2022, 14:38

Kenneth Ahnelöv tog sin andra fullpoängare i Porsche Sprint Challenge Scandinavia när han vann det inledande racet i Västkustloppet. Ahnelöv var visserligen tvåa i mål, men flyttades upp en plats eftersom William Siverholm, som tog målflagg först, fick en tidsbestraffning och föll till tredje plats. Tvåa var hemmasonen Thomas Karlsson.

Det blev ett intressant och händelserikt första Sprint Challenge-race på Falkenbergs Motorbana. Det började direkt med att Thomas Karlsson från startposition två lyckades ta sig om kvalettan William Siverholm på yttern i den första kurvan. Närmast bakom duon i topp följde Kenneth Ahnelöv, Krister Anedro och Janne Gustavsson.
På det femte varvet tog sig Gustavsson om Andero och avancerade till fjärde plats.

Från täten ryckte Thomas Karlsson åt sig en liten lucka men halvvägs in i racet var både Siverholm och Ahnelöv ikapp och på det nionde varvet tog sig båda om hemmaföraren i den första kurvkombinationen efter målrakan.
– Jag blev nog lite bekväm vilket gjorde att Siverholm och Ahnelöv kunde komma ikapp. När Siverholm gjorde sin attack var jag lite oförberedd, trodde inte att han skulle dyka på det varvet, sa Karlsson efteråt.

Siverholms omkörning av Karlsson väckte tävlingsledningens intresse och han fick fem sekunders tidstillägg för track limits. Siverholm protesterade mot domslutet, som emellertid stod fast.
– Men att Siverholm blivit bestraffad visste jag inte om förrän jag rullade över mållinjen. Först då fick jag beskedet från teamet, berättar en glad Ahnelöv, som tack vare segern tog över ledningen i mästerskapstabellen.

Bakom topptrion jagade Krister Andero Janne Gustavsson, men på det 13:e varvet snurrade Andero och föll till åttonde plats.
Gustavsson, som inte hittat rätt med inställningarna på sin bil, fick emellertid ingen ro. Fredric Blank tog över efter Andero och skuggade Gustavsson ända in i mål.
– Jag trodde att jag skulle kunna ta mig förbi och blinkade till och med på honom. Men Janne är för rutinerad och dessutom ville jag inte riskera något. Poängskillnaden på en fjärde- och femteplats är inte så stor, säger Blank.
Sjätte plats erövrade Svante Andersson, som i slutet på racet tog sig om sonen Ludwig Ellhage. Ellhage blev dessutom passerad av Andero, som tog målflagg som sjua.

Resultat Race 1.
1. Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – By AFR, 19:13.807
2. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +0.585
3. William Siverholm, Stenhaga Motorsport, +2.170
4. Janne Gustavsson, JPG Motorsport, +5.886
5. Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, +6.361
6. Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, +19.941
7. Krister Andero, Prido Racing, +20.246
8. Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, +22.030
9. Erik Sandell, Pro-Alloy, +43.745
10. Jonas Sjöström, Fragus Motorsport, +1 Lap
11. Peter Kjellsson, ALT Racing, +2 Laps