Thomas Karlsson gör inhopp i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

05 juli 2022, 09:37

Thomas Karlsson byter tillfälligt klass och bil när Västkustloppet avgörs 9-10 juli. 57-åringen från Falkenberg, med snart 100 racestarter i Porsche Carrera Cup Scandinavia, kommer nämligen att göra ett gästspel i Porsche Sprint Challenge. – Ett kul inhopp och det ska bli spännande och se vilken nivå jag ligger på i en annan klass. Jag ska försöka göra mitt bästa och bjuda på bra racing, säger Karlsson inför helgens start.

När det redan i vintras stod klart att Porsche Carrera Cup Scandinavia inte skulle vara en av klasserna i årets upplaga av Västkustloppet började folk i föreningen bearbeta Thomas Karlsson. De undrade om det ändå inte fanns någon möjlighet för honom att delta i tävlingen.
– Jag började undersöka saken och när jag fick chansen att hyra en bil från Porsche tvekade jag inte. Jag ser fram emot att få tävla på Falkenbergs motorbana som är den bana som jag gjort flest varv på genom åren. Den är snabb, häftig och riktigt rolig att köra.
– Det känns också bra att på det här sättet stötta Falkenbergs MK som är en fantastiskt förening. FMK har en bra ungdomsverksamhet och sköter banan och verksamheten på den på ett mycket bra sätt, säger Karlsson, som via sitt företag Gekås Ullared dessutom är en av föreningens sponsorer.

Häftig bil
Publiken i Falkenberg har många gånger sett Thomas Karlsson tävla i en Porsche 911 GT3 Cup. I år tar han alltså plats i en Porsche 718 Cyaman GT4 Clubsport.
– GT4:an har visserligen mindre effekt än Cupbilen, som är en extrem racerbil, men det är en häftig och väldigt välbalanserad bil med många goda egenskaper. Porsche 718 Cayman GT4 är utrustad med tekniska hjälpmedel såsom låsningsfria bromsar, antisladd och antispinn, system som jag inte kört med innan men som det var häftigt att få prova på, säger Karlsson och hänvisar till den erfarenhet han skaffade sig av bilen under en testdag nyligen.

Topp fem
Falkenbergs motorbana är förvisso Thomas Karlssons hemmabana, men det är inte alltid det gått hans väg där.
– Resultatmässigt har det väl inte gått jättebra. Jag har haft några bra race, jag tror jag varit sexa eller sjua som bäst i Carrera Cup, men de senaste åren har jag haft en del otur och blivit inblandad i en del krascher.
Det hindrar honom inte från att blicka relativt högt upp i resultatlistan i sin debut i Porsche Sprint Challenge Scandinavia där han kommer att tävla för samma team som i Porsche Carrera Cup, Mtceh Competition.
– Jag vet inte alls hur jag kommer att stå mig i konkurrensen och räknar med tufft motstånd av de bästa. Men målsättningen är att jag ska försöka vara med bland de fem första, säger han och tillägger:
– Skulle jag komma på pallen i något race vore det fantastiskt.

Stort intresse
Thomas Karlsson ser fram emot Västkustloppet, en klassiker i svensk racing och Falkenbergs MK:s mest kända event.
– Västkustloppet är väl inarbetat och brukar locka mycket publik. Ofta bjuder Falkenberg dessutom på bra sommarväder den här helgen vilket skapar en härlig semesterkänsla. Vi hoppas det blir mycket publik i år också. Efter två pandemisässonger känns det som om det är ett stort intresse för racing i området.