Trio i titelfight – vem tar över tronen efter Annervi?

14 september 2022, 15:18

Fyra race kvar och titelfighten i Porsche Sprint Challenge Scandinavia går in i ett avgörande skede. Vem ska ta över tronen efter fjolårets suverän Marcus Annervi? Inför deltävlingen på Rudskogen Motorsenter i Norge 16-17 september har tre förare gått loss i toppen. Är det i den trion vi hittar årets mästare?

På norsk mark avgörs årets sjätte deltävling i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Inför besöket i vårt västra grannland toppar unge nykomlingen William Siverholm tabellen före Kenneth Ahnelöv och Janne Gustavsson.
Trion har gått loss från övriga och skiljs åt av endast 26 poäng vilket bara är en pinne mer än vad en heatseger ger.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia omfattar den här säsongen sju deltävlingar. Det är en mer än i fjol och därför får alla räkna bort sina två sämsta raceresultat. Dock inte finalracen på Mantorp Park den 1 oktober.
Om vi som ett räkneexempel redan nu tar bort varje förares två sämsta resultat i tabellen blir titelfighten ännu jämnare. Då hamnar Siverholm på 148 poäng, Ahnelöv på 139 och Gustavsson på 128. Bara 20 poängs skillnad mellan ettan och trean!

William Siverholm har imponerat stort i sin debutsäsong i mästerskapet. Poängplockning på en hög, jämn nivå gör att han har bäst utgångsläge inför avgörandet i mästerskapet. Bland annat har han stått på pallen i de fyra senaste racen.
Siverholm, som tävlar för Stenhaga Motorsport, saknar dock fortfarande en heatseger och har ingen tidigare erfarenhet av den utmanande banan i Norge.
– Nej, eftersom tävlingen i Formula Nordic, klassen jag körde 2021, blev inställd har jag bara kört Rudskogen i simulatorn, säger han.

Andraplacerade Kenneth Ahnelöv tvingades stå över den norska deltävlingen på grund av skada 2021 och har bara viss erfarenhet av banan i Norge. Desto mer har hans förarcoach i Race Team Gelleråsen – by AFR, fjolårsmästaren Marcus Annervi.
Med undantag för deltävlingen i Fällfors har Ahnelöv varit en pålitlig poängplockare och till Rudskogen kommer han med bland annat två segrar i bagaget. Nollpoängaren efter sammanstötningen med Mikaela Åhlin-Kottulinsky i Anderstorp i början på augusti grämer honom emellertid fortfarande. För den blev visserligen Åhlin-Kottulinsky bestraffad, men det hjälpte inte Ahnelöv som tvingades bryta.

Av de heta titelkandidaterna är Janne Gustavsson i JPG Motorsport den med sämst formkurva. Sedan segern i heat ett i Anderstorp 6 augusti har västgöten inte riktigt stått att känna igen.
På Gelleråsen Arena var han svag i kvalet och fick nöja sig med en fjärde- och en blygsam niondeplats. Där tappade han värdefull mark i toppstriden.
Gustavsson har emellertid en fördel jämfört med sina främsta konkurrenter. Han deltog i tävlingen på Rudskogen Motorcenter förra året och har bäst och mest erfarenhet av banan i en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.