Emma Wigroth – ny formelbilstalang klar för Porsche Sprint Challenge

16 februari 2024, 10:54

Nu tar Emma Wigroth nästa steg i sin racingkarriär. I samarbete med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala ska 19-åringen från Halmstad köra Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2024. Satsningen kommer att ske i en ny Porsche 718 Cayman GT4 RS och med framgångsrika WestCoast Racing. – Detta är absolut en dröm för mig, säger den unga halländskan.

Emma Wigroth kommer närmast från tre år i Formula Nordic där hon varit med och skrivit racinghistoria. Säsongen 2022 blev hon nämligen den första kvinnliga föraren att vinna ett race i mästerskapet. Triumfen kom på Gelleråsen Arena i Karlskoga.
– Mitt bästa minne hittills i karriären. Det var extremt roligt, säger Wigroth som ser tillbaka på åren i Formula Nordic med stor glädje och tacksamhet.
– En lärorik skola och enligt mig det ultimata steget för unga racerförare. Jag lärde mig otroligt mycket under de här säsongerna, erfarenheter som jag nu tar med mig in i Porsche Sprint Challenge.

FIA-uttagen
Formula Nordic har ända sedan starten 2013 varit en viktig plantskola i svensk racing. Många av de unga och framgångsrika förarna som tävlat i serien har klättrat vidare på karriärstegen. Emma Wigroth är den elfte som väljer ett av Porsches mästerskap i Skandinavien.
Bland de som tagit steget återfinns bland annat femfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. En annan är William Siverholm, de två senaste årens mästare i Porsche Sprint Challenge.
– Jag är inte överraskad. Historiskt sett är det väldigt många framgångsrika förare som kommer från formelbilsledan, konstaterar den talangfulla 19-åringen, som debuterade i Formula Nordic 2021.
Samma säsong var hon en av tolv som blev uttagen till FIA Girls on track Rising Star, ett scoutprogram som arrangerades i samarbete med Ferrari Driver Academy.
– Det var jättekul och en fantastisk upplevelse. Även om jag inte tog mig vidare i uttagningsprocessen fick jag med mig många nyttiga lärdomar från dagarna på Paul Ricard i Frankrike, säger Wigroth, som innan övergången till formebil med framgång tävlade i karting där hon bland annat placerade sig högt upp i X30 Challenge och Sydsvenskan Kart Champion Cup, SKCC.

Stor utmaning
Men från och med den här säsongen är det alltså Porsche Sprint Challenge som gäller för Halmstadstjejen som gör sista gymnasieterminen på ett ekonomiskt program med juridisk inriktning.
– Att gå från formel till Porsche Sprint Challenge är en stor utmaning och ett stort steg både när det kommer till budget och rent körmässigt. Det här blir något helt annat än vad jag är van vid. Jag kommer att behöva anpassa mig till mycket under säsongen, men jag ser positivt på det och jag tror att det kommer att bli väldigt lärorikt för mig, säger hon.
Satsningen är treårig och görs i samarbete med bland annat Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala.
– Deras support betyder väldigt mycket, men jag är väldigt tacksam över alla mina partners och alla andra som står bakom mig. Den här satsningen hade varit omöjlig utan dem.

Tredje tjej i klassen
Valet av Porsche Sprint Challenge Scandinavia föll sig naturligt för Emma Wigroth.
– Vi tittade runt på vad som fanns och då blev Porsche ett ganska självklart val. Ett stort och starkt varumärke, en bra serie med bra bilar och bra racing. Jag tror att Porsche Sprint Challenge är ett väldigt bra mästerskap att tävla i som racingjunior. Jag tror det finns en hel del lärdomar att hämta där.
Att hon under säsongen 2023 fick möjlighet att testa en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) påverkade också hennes beslut. Såklart.
– Även om det kanske bara blev en timmes körtid totalt bidrog erfarenheten till att jag valde just det här spåret, säger Wigroth, som blir tredje tjej efter Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Isabell Rustad att ta sig an Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
Erfarna Åhlin-Kottulinsky gjorde två inhopp som gästförare säsongen 2022 och övertygade med tre segrar på fyra race.
Samma säsong debuterade Isabell Rustad i mästerskapet. Hemma på Rudskogen Motorsenter gjorde den unga norskan succé med två pallplatser. I fjol körde hon hela mästerskapet och blev fyra totalt och trea i GT3-kategorin.

Jättebra läroår
Emma Wigroth är, precis som Åhlin-Kottulinsky och Rustad, en vinnarskalle.
– Jag älskar tävlingar. Vi alla är där för att vi vill vinna, vi vill ta oss framåt, säger hon, men tillägger också:
– Man får göra det bästa utifrån sina egna förutsättningar och jag tror att det här kommer att bli ett jättebra läroår för mig. Jag tror absolut att jag, och teamet jag har bakom mig, kommer att göra ett bra jobb och ha väldigt roligt på den här resan.