Första segern för Rustad – men Jernberg i tabelltopp

02 juni 2024, 20:20

Tre segrar. Sedan tyckte Isabell Rustad att det fick vara nog. I det andra racet på Gelleråsen Arena satte hon stopp för teamkompisen Wilmer Wallenstams segersvit i Porsche Sprint Challenge. Från sin första pole position i mästerskapet körde hon till sig sin första seger. Som belöning fick hon bland annat utmärkelsen Aspen Driver of the Day. I GT4-kategorin tog Theo Jernberg dagens andra seger och gick därmed upp i ledning totalt i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Isabell Rustad gav sig uppenbarligen tusan på att hon skulle ta sin första seger när hon inledde det andra heatet på Gelleråsen Arena från främsta startposition.
Hon tog starten och höll sedan undan, trots att först Fredric Blank och därefter Wilmer Wallenstam ville om.
– Jag är jättenöjd, men det var stressigt. Jag hoppades att jag skulle kunna få en lucka, men det fick jag aldrig så det var en tuff fight ända in i mål, sa Rustad.
I slutet på racet höll en varvning på att ställa till det för henne.
– Han flyttade sig ju inte så jag höll nästan på att köra på honom i rumpan för att han skulle passa sig. Då kom Wilmer upp jämsides och jag var tvungen att blocka honom.
Efteråt gratulerades Isabell Rustad av många. Först i kön stod tidigare STCC-mästaren pappa Tommy som konstaterade:
– Nu har du gjort som din pappa, vunnit i Karlskoga.

Bakom topptrion styrde Ludwig Ellhage i mål som fyra i startfältets sista Porsche 911 GT3 Cup (991 II). I Anderstorp var det fem, men i Karlskoga saknades ryggskadade Svante Andersson. Med bara fyra bilar i mästerskapets GT3-kategori fick förarna bara tillgodoräkna sig hälften av poängen för sina placeringar.
Det bäddade för Theo Jernberg, som följde upp triumfen i det inledande heatet med en ny seger i det andra. Den här gången lyckades han bättre i starten och behöll klassledningen från start till mål. Närmast bakom sig hade han Kenneth Ahnelöv och Håkan Ricknäs som också gjorde honom sällskap på GT4-pallen.
Med tre segrar och en andraplats hittills toppar Jernberg inte bara GT4, han leder även mästerskapet totalt med sina 102 poäng. Tvåan är Wallenstam och trea Krister Andero.
Isabell Rustad är fyra, två poäng före Kenneth Ahnelöv.
– Att det skulle börja så här bra trodde jag inte när jag anmälde mig till mästerskapet. Och inte att det skulle gå så här bra den här helgen heller. Träningarna gick inte så bra, men så fick vi till kvalet och därefter racen, säger Jernberg och tillägger:
– Att vara i ledning känns såklart bra, men det är många race kvar och mycket kan hända.