Händelserik start för snabbe nykomlingen Siverholm

07 juli 2022, 11:25

Han har varit kvaletta, haft snabbaste racevarv, delat prispall med prins Carl Philip och blivit bestraffad två gånger. Det har varit en minst sagt händelserik start på debutsäsongen i Porsche Sprint Challenge Scandinavia för racingtalangen William Siverholm. – En hektisk men rolig inledning full av intryck och händelser, säger 16-åringen som inför Västkustloppet i Falkenberg i helgen är delad tvåa i mästerskapstabellen.

William Siverholm från Lerum är yngst i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Men knappast blygast. Redan i roll-outen på Mantorp Park i april månad visade Stenhaga Motorsports nykomling att han skulle bli att räkna med i mästerskapets topp. Efter de inledande två deltävlingarna ser Siverholm till och med ut som en het titelkandidat. Han delar nämligen andraplatsen i mästerskapet efter bland annat två pallbesök.
Det kunde ha varit två till om det inte varit för ett offensivt och misslyckat omkörningsförsök i jakt på ledningen i det det andra racet i premiären, eller för tjuvstarten i avslutningen på Drivecenter Arena för tre veckor sedan.
För båda blev Siverholm bestraffad.
– Man kan ha olika tankar och känslor kring de händelserna, men det är domarna som bestämmer. Jag släpper sånt där ganska fort, det är inget jag går och grubblar över, säger Siverholm.

Värdefull erfarenhet
Den unge västgöten kan blicka tillbaka på en gokartkarriär med fina framgångar både nationellt och internationellt. I fjol tog han steget till Formula Renault Nordic och nu är det alltså Porsche Sprint Challenge med Sternhaga Motorsport som gäller.
– Det var mycket som var nytt för mig i början på säsongen, men de inledande två deltävlingarna har gett en hel del. Det har varit många fighter och vi har skaffat oss erfarenhet av bilen både på torrt och vått. Jag trivs jättebra i teamet och är jättenöjd med bilen som är förlåtande och väldigt rolig att köra.

Häftig upplevelse
Siverholm har varit snabb, bland de snabbaste i fältet, och som sagt stått på pallen vid två tillfällen hittills. Efter de inledande heatet i Norrland fick han dela pall med självaste prins Carl Philip och norske alpinkungen Aksel Lund Svindal.
En ganska häftig upplevelse för en 16-åring.
– Absolut, det var skitkul. Kul att de är med i mästerskapet så att jag och alla andra därmed får en möjlighet att tävla mot dem.

Tufft i toppen
Efter två deltävlingar i mästerskapet är det stenhårt i toppen. Aksel Lund Svindahl ha visserligen ryckt åt sig en liten ledning, men bakom honom skiljer det endast tio poäng mellan andra och åttonde plats. William Siverholm delar andraplatsen med Janne Gustavsson och prins Carl Philip. Alla tre har 52 poäng, mot Lund Svindals 63.
Några fler blir det emellertid inte för norrmannen i Falkenberg. Hans team, Porsche Experience Racing, som även prins Carl Philip och Ingemar Stenmark kör för, deltar nämligen inte i Västkustloppet.
Därför ser det på förhand ut som om det är upplagt för herrar Gustavsson och Siverholm och göra upp om vem som ska toppa mästerskapet efter Västkustloppet.
– Det är nog så det kommer att bli, det är nog jag och Janne tror jag. Det är bara spännande och jag ser fram emot racet.

Sugen på seger
William Siverholm är såklart även mycket intresserad av att försöka ta sin första raceseger i Porsche Sprint Challenge. Det är ju nästan det enda som inte hänt hittills i hans säsongsupptakt.
– Exakt, den är jag väldigt sugen på, medger han.