Janne Gustavsson jagar andraplats – men fruktar åksjuka

13 september 2021, 15:47

Efter succén i Falkenberg i juli månad är Janne Gustavsson på jakt efter andraplatsen när Porsche Sprint Challenge Scandinavia gästar Norge 17-18 september. – Det kan du räkna ut med räva, säger västgöten som kanske ändå hade önskat sig en annan bana efter det långa tävlingsuppehållet. Hans enda besök hittills på Rudskogen Motorsenter slutade nämligen med att han fick avbryta testkörningen. På grund av åksjuka!

Janne Gustavsson såg på förhand ut som det vassaste kortet i det sju man starka Stenhaga Motorsport. Med tidigare tävlingserfarenhet av bland annat Renault Clio Cup, där han blev trea 2014, trodde många på honom som en toppkandidat.
Men 57-åringen från Lidköping fick en ganska trög start på Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Sexa och sjua i premiärheaten på Ring Knutstorp och sjua och femma i Anderstorp var han inte nöjd med.
– I Knutstorp var jag livrädd om bilen, men fick inte till inställningarna heller. I Anderstorp började vi få lite ordning på bilen så där kändes det åtminstone som om vi var med tidsmässigt. Men jag startade långt bak och kom aldrig ifatt även om vi hade speeden, berättar Gustavsson.

Succé i Falkenberg
Inför deltävlingen i Falkenberg, som omfattade fyra race, låg Gustavsson på femte plats, 31 poäng efter andreplacerade Fredrik Danner.
– Men i Västkustloppet släppte det verkligen för oss. Jag kvalade tvåa till samtliga fyra race och fick en perfekt start med regn, som jag älskar, i det första heatet. Sedan blev det torrt, men vi lyckades få till det då också. Det var riktigt roligt.
Gustavsson var tvåa och trea på fredagen och dubbeltvåa dagen därpå. I det första racet snuvade han mästerskapsdominanten Marcus Annervi på snabbaste varv och i det avslutande söndagsracet ledde han till och med några varv.
Den starka insatsen lyfte Gustavsson till tredje plats i tabellen, 14 poäng bakom nya tvåan Per ”Ploppen” Andersson.

Lovar att ta i
Det är också Andersson och andraplatsen Gustavsson har ställt in siktet på inför avslutningen i mästerskapet – två race i Norge kommande veckoslut och två i finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.
– Jag ska självklart ta i så mycket det går för att bli tvåa, men vill samtidigt säga att jag är fantastiskt glad över att jag har kommit dit jag är – att jag är trea i tabellen med två deltävlingar kvar, säger han.

Piller mot åksjuka
Janne Gustavsson vet att det kan svänga fort i sporten och han tar inget för givet. Konkurrensen i mästerskapet är tuff och på Rudskogen Motorsenter verkar det som om västgöten ställs inför en utmaning av det annorlunda slaget.
– När vi var där och testade för en månad sedan blev jag åksjuk. Det är knappt jag vågar berätta det, men jag blev skitdålig. Det var hemskt. Orsaken var nog att jag inte riktigt visste hur banan gick. Jag fick ingen ordning alls på det. Men nu ska jag ta åksjuketabletter så ska du få se på grejer.
• Tror du det funkar?
– Inte en aning, svarar Gustavsson, skrattar och tillägger:
– Men går det dåligt så har jag något att skylla på.