Kenneth Ahnelöv tillbaka i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

12 april 2024, 09:01

Han var med i premiärupplagan 2021 och slogs i toppen säsongen därpå. Men sedan dess har det varit tyst om Kenneth Ahnelöv i racingsammanhang. Tills nu. Efter ett års uppehåll är han nämligen klar för Porsche Sprint Challenge Scandinavia igen. – Men den här gången är jag med bara för att ha kul, säger 59-åringen från Grödinge.

Kenneth Ahnelöv gjorde racingcomeback när han säsongen 2021 följde andras exempel och anmälde sig till nystartade Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Den tidigare formelbilsföraren visade hög nivå från start och redan i den andra deltävlingen kvalade han som tvåa och erövrade sin första pallplats genom att bli trea bakom Marcus Annervi och Per Anderson.
Efter det besvärades Ahnelöv av en handskada. Den gjorde till och med att han tvingades stå över de två avslutande deltävlingarna.

Året därpå var han tillbaka igen. Då för att utmana högt upp i mästerskapstabellen. Efter två segrar och ytterligare fyra pallplatser parkerade han på tredje plats i sluttabellen, slagen endast av William Siverholm och Janne Gustavsson. Upp till den sistnämnde fattades bara sex poäng.
Satsningen 2022 var omfattande. Bland annat körde Ahnelöv försäsongstester utomlands med Race Team Gelleråsen – by AFR.
– Jag är sugen på att tävla igen, men inte sugen på att göra jobbet och träna en massa innan säsongen, säger han, skrattar gott och tillägger:
– Nu gör jag det här bara för att det är kul och inte för att placera mig i serien. Jag ska köra med ett stort leende på läpparna.

Lätt sagt. När startlamporna släcks har hornen en tendens att växa ut på de lugnaste förare.
– Men jag är inte så mycket för att tävla, skojar Ahnelöv, garvar och medger:
– När vi börjar köra blir man knäpp ändå, men den här gången ska jag åtminstone inte åka till Spanien och träna eller förbereda mig speciellt mycket inför premiären.
Ändå räknar han med att göra bra ifrån sig.
– Jag tror att jag rent förarmässigt kan köra minst lika bra som 2022, säger han.

Både 2021 och 2022 tävlade Ahnelöv för Race Team Gelleråsen vars bilar drevs av västkustbaserade Affinity Racing. AFR ska ta hand om Ahnelövs bil även den här säsongen.
– En förutsättning för att jag skulle vara med och jag är jätteglad att jag återigen får Victor Sjunnesson som mekaniker.
Bilen Ahnelöv ska köra är en ny Porsche 718 Cayman GT4 RS, som debuterar i mästerskapet den här säsongen.
– Jag var i Södertälje och tittade på bilen när den levererades från Tyskland. Den ser jäkligt tuff ut och jag ser verkligen fram emot att få köra den, säger Ahnelöv som själv bestämt bilens färg:
– Racinggreen!

Bilen med startnummer 64 är anmäld till hela säsongen och Kenneth Anhelöv kommer att köra flera deltävlingar, dock inte alla. De gånger Ahnelöv inte kan medverka kommer andra förare att ta hans plats och prova på Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Flera har redan anmält intresse.