Kusinduell i Porsche Sprint Challenge efter klassbyte

12 april 2022, 10:55

Krister Andero är klar för Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Klassbytet öppnar upp för en västgötsk kusinduell: Krister Andero v/s Svante Andersson, ett inte helt prestigelöst släktmöte. – Nej, vi vill nog gärna vinna över varandra båda två, medger en leende Andero.

Krister Andero gjorde entré i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018. Efter fyra säsonger har han bestämt sig för att byta klass. Ett beslut delvis framtvingat av en svår axelskada, som gjorde att Andero fick stå över Carrera Cup-deltävlingen i Falkenberg förra året. Han fullföljde visserligen säsongen, men skadan gör sig fortfarande påmind.
– Jag slet av en muskel i ena axeln och som en följd av det har jag fått så kallad frozen shoulder vilket bland annat innebär smärta och nedsatt rörlighet, berättar Andero, som emellertid tycker sig ha märkt en gradvis förbättring den senaste tiden.
Beslutet att byta från Carrera Cup till Sprint Challenge ångrar han emellertid inte.
– I Sprint Challenge är racen kortare, farten inte lika hög och g-krafterna därmed mindre. Det passar mig bra i den situation jag just nu är i, säger Andero som ser fram emot att prova lyckan i 2021 års succéklass i svensk racing.
– Jag såg några av fjolårets race och tycker att det var en fantastisk bra klass. Spridningen mellan den snabbaste och långsammaste föraren var visserligen stor, men det var en händelserik klass med många startande. Underhållande för publiken att titta på, säger Andero.

Kul kusinduell
En av förarna som körde Porsche Sprint Challenge förra säsongen, och som även kommer till start i år, är Svante Andersson, Krister Anderos kusin.
– Att få tävla med och mot Svante är helt klart en extra inspirationskälla, säger Andero som senast de möttes var den starkare av de två.
Tillsammans med några kompisar gjorde kusinerna en satsning med var sin Porsche Boxster i Roadsport B 2006-2008.
– Jag var nog först för det mesta, säger Andero som till och med vann serien 2008.

Seger i Anderstorp
Efter den säsongen tog Andersson ett mer än tio år långt uppehåll från racingen, för att dyka upp igen förra året. Andero har tävlat vidare och karriären ledde fram till Porsche Carrera Cup 2018. Under sina fyra säsonger i mästerskapet har han blivit femma i Masters Cup (klass i klassen för förare över 40 år) tre gånger.
Största framgången nådde Andero 2020 då han var fyra totalt och snabbast av förarna i Masters Cup i ett race på Scandinavian Raceway i Anderstorp.
– Den är rätt så given, konstaterar han.

En förare för toppen?
Nu korsas alltså Krister Anderos och Svante Anderssons racingvägar igen. Ett kärt återseende såklart, men inte helt utan prestige.
– Nej, vi vill nog gärna vinna över varandra båda två.
Med all respekt för Andersson får Andero gälla som förhandsfavorit i kusinduellen. Men 55-åringen från Falköping vill självklart mer än så.
– Jag hoppas kunna vara med och slåss topp sex, topp åtta, säger han lite blygsamt och tillägger med ett leende:
– Det tycker jag bör vara rimligt sett till den erfarenhet jag har och den fart jag har tvingats pressa mig till i Carrera Cup för att över huvud taget hänga med.