Laddat för finaldueller bakom klare mästaren Annervi

21 september 2021, 16:08

På Rudskogen Motorsenter avgjorde som väntat Marcus Annervi titelkampen. Två andraplatser bakom inhoppande Robin Hansson räckte med bred marginal för att årets förhandsfavorit och store dominant skulle skriva ett stycke historia och vinna den första upplagan av Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Per ”Ploppen” Andersson har ett försprång som gör honom till klar silverkandidat i finalen på Mantorp Park.

Nu går fighten om placeringarna bakom Annervi vidare i finalen på Mantorp Park 1-2 oktober. I silverkampen är det klar fördel Per ”Ploppen” Andersson, som har ett försprång på 33 poäng, men mellan tredjeplacerade Janne Gustavsson och fyran Fredrik Danner skiljer det bara en enda pinne inför avslutningen.

Gustavsson och Danner duellerade redan på Rudskogen. I det andra heatet krokade de ihop i en hård kamp om fjärdeplatsen. Sammanstötningen i utgången på Angsten slutade med att Gustavsson for ut i gruset, fick kontakt med ett räcke och tvingades bryta. Danner kunde efter viss möda styra mot mål på femte plats.
Sammanstötningen mellan medaljkandidaterna var det stora samtalsämnet efter racet, men efter videogranskning och diskussion blev Gustavsson och Danner ganska överens om att det hela handlade om en race incident.
I det läget då kollisionen skedde låg Gustavsson fyra och hade, om han tagit sig i mål på samma placering, haft ett försprång på 15 poäng till Danner. Nu blev utflykten till Norge i stället Gustavssons poängmässigt sämsta i mästerskapet och med tanke på att det bara skiljer en enda pinne till Danner har publiken på Mantorp Park en ytterst spännande bronsduell att se fram emot.

Duellen mellan Fredrik Danner och Janne Gustavsson i Norge slutade dessvärre i en kollision. Nu går kampen vidare på Mantorp Park – med en poängs fördel Gustavsson i kampen om bronset.

Bakom toppkvartetten är det upplagt för många intressanta placeringsfighter. En är definitivt den om femteplatsen. Den placeringen har Markus Lönnroth, men han är bara sex poäng före Thomas Tedenström. Den sistnämnde gjorde sin bästa tävling totalt sett på Rudskogen Motorsenter. Han kvalade sexa och blev sjua och sexa i racen. Med 19 inkörda poäng fortsatte han sin klättring i mästerskapstabellen. Han började på nionde plats efter premiären på Ring Knutstorp och är nu sexa med chans på ytterligare avancemang i finalen.

Thomas Tedenström har gjort till en vana att klättra i tabellen efter varje deltävling. Nu är han uppe på sjätte plats med häng på femte.

Tedenström var inte den ende som noterade personbästa på den snabba och tekniskt krävande banan i Norge. Tidigare så otursdrabbade Micael Ljungström var nionde och tionde förare i racen, tog 13 poäng och klättrade från 16:e till 13:e plats i tabellen.

Otursförföljde Micael Ljungström valde att ta det lite piano i Norge och fick med sig både hel bil och värdefulla poäng hem.

En annan som verkligen tycktes trivas på Rudskogen var Pär Englund vars facit fram till utflykten till Norge var tämligen magert med en enda poäng från premiären som bästa resultat. Efter att ha stått över ”dubbeltävlingen” i Falkenberg kom han rejält åksugen till årets femte deltävling där han både överraskade och övertygade. Elfte och åttonde plats i racen gav hela 13 poäng!

Pär Englund stod över Falkenberg och verkade riktigt åksugen. I Norge bokfördes han för sin klart bästa insats hittills i mästerskapet.

Av olika skäl stod flera förare över deltävlingen i Norge. Det bortfallet kompenserade delvis av att vi för första gången fick se tre norrmän i startlistan, Alexander Berg, Daniel Isaksen och Erik Sandell. Av dessa imponerade Berg mest. En stark tredjeplats i kvalet följde han upp med att bli fyra i båda heaten. En stark prestation som visar att norrmannen har vad som krävs för att blanda sig i toppstriden även på Mantorp Park om han väljer att avsluta säsongen där.

Alexander Berg fick äntligen möjlighet att debutera i Porsche Sprint Challenge och imponerade direkt.

Avslutningsvis måste vi såklart lyfta Robin Hanssons prestation. I sin tävlingscomeback visade den tidigare toppföraren i Porsche Carrera Cup Scandinavia att han fortfarande är en vinnare. Göteborgaren var snabbast i kvalet och vann båda racen på ett mycket övertygande sätt.

Robin Hansson gjorde ett inhopp i serien och övertygade med två klara segrar.