Många poäng på spel i intensiv Porsche Sprint Challenge-helg i Falkenberg

07 juli 2021, 08:52

Fyra race – och 108 poäng att tävla om. Det är vad som väntar förarna när Porsche Sprint Challenge Scandinavia mellanlandar i Falkenberg 9-11 juli. Med alla sina race kan klassiska Västkustloppet bli helt avgörande för hur toppstriden kommer att se ut senare i höst.

Är det nu agnarna ska skiljas från vetet i premiärupplagan av Porsche Sprint Challenge Scandinavia? Mycket talar för det. De som inte får rejäl poängutdelning på Falkenbergs Motorbana kommer knappast att ha med toppstriden att göra inför avslutningen i höst.
I Västkustloppet avgörs en tredjedel av mästerskapets tolv race – två på lördag och lika många dagen därpå. Efter sommaruppehållet återstår bara deltävlingarna i norska Rudskogen och finalen på Mantorp Park. Där kan det bli svårt att helt reparera eventuella misslyckanden från Halland.

Kämpigt för konkurrenterna
Bäst utgångsläge inför den tuffa och intensiva tävlingshelgen på Västkusten har hemmahoppet, Falkenbergsbördige Marcus Annervi. 25-åringen, som numera bor i Halmstad och tävlar för Karlskoga MF, har levt upp till högt ställda förväntningar och dominerat mästerskapet från start.
Fyra segrar på lika många försök har det blivit hittills. Liksom maxpoäng eftersom han även lagt beslag på alla bonuspinnar för pole position och snabbaste varv.
Till dags datum har Annervi kört till sig 108 poäng. På Falkenbergs Motorbana har han chans att dubbla den skörden och gör han det blir det oerhört svårt för konkurrenterna att hindra honom från att erövra titeln.
– Det är det som är målet, att de ska få det kämpigt, säger Annervi med ett leende.

Het trio bakom
Trots den mästerliga starten i den nya succéklassen, som hittills samlat 25 förare, tar Annervi och Race Team Gelleråsen – By AFR inget för givet.
– Hittills har det gått enligt plan, men bara för att vi leder slappnar vi inte av, säger Annervi som räknar med betydligt tuffare konkurrens i Falkenberg än senast i Anderstorp.
– Med tanke på banans karaktär kommer det vara betydligt jämnare. I Falkenberg brukar det bli tajt.
Bakom Annervi är det en trio förare som just nu ser hetast ut i kampen om pallplatser. Det är Eken Motorsport-duon Fredrik Danner och Per Andersson samt Annervis teamkompis Kenneth Ahnelöv.
Danner och Andersson har stått på pallen tre gånger var hittills. Anhelöv erövrade en tredjeplats i det andra racet i Anderstorp, men har jämte den toppnoteringen även två fjärde- och en femteplats hittills i mästerskapet.
Mellan ovan nämnda trio skiljer det bara 14 poäng.

Tätt i tabellen
Nästa grupp i tabellen består av Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport och sjätteplacerade Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – By AFR. Gustavsson är 17 poäng bakom Ahnelöv, men bara två före Lönnroth.
Ronnie Gustafsson, Eken Motorsport, är främst i det gäng på fyra förare som följer därefter och som endast skiljs åt av fyra poäng. Närmast efter sig, på lika många poäng, har Gustafsson teamkompisen Thomas Tedenström.
Nionde man, två poäng efter Gustafsson och Tedenström, är Gustav Bard, som inte kommer till start i Falkenberg. Lika många poäng som Bard har Svante Andersson, Stenhaga Motorsport.

Blomqvist jagar poäng
Ingemar Stenmark, som gjorde en uppmärksammad racingdebut i Anderstorp, tävlar inte på Falkenbergs Motorbana. Det gör däremot 1984 års rallyvärldsmästare, veteranen Stig Blomqvist, som fyller 75 år senare den här månaden. Blomqvist jagar fortfarande sina första poäng i mästerskapet. Kanske kommer de, som en tidig födelsedagspresent, i ”dubbeltävlingen” i Falkenberg?

Mycket TV-tid
Det blir mycket Porsche (Carrera Cup och Sprint Challenge) i Viaplay och V Sport Motor från Falkenberg. Eller vad sägs om livesändning från fem av sammanlagt sex race!
På lördag visas som vanligt de båda racen i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men också det andra av den dagens heat i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
På söndag livesänds båda Sprint Challenge-racen. Även de på Viaplay och V Sport Motor.

Sändningstiderna.
Lördag 10 juli
Viaplay och V Sport Motor

Kl 10.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.
Kl 13.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge.
Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.

Söndag 11 juli
Viaplay och V Sport Motor
Kl 11.15: Race 3 Porsche Sprint Challenge.
Kl 14.00: Race 4 Porsche Sprint Challenge.

Topp 10 Porsche Sprint Challenge Scandinavia
1) Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, 108 poäng
2) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 71
3) Per Andersson, Eken Motorsport, 67
4) Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, 57
5) Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport, 40
6) Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – by AFR, 38
7) Ronnie Gustafsson, Eken Motorsport, 28
8) Thomas Tedenström, Eken Motorsport, 28
9) Gustav Bard, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26
10) Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, 26