Philip Olofsson sjätte nykomling (hittills) i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

18 februari 2022, 11:11

Hittills har fem nya förare offentliggjort satsningar på Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2022. Här kommer den sjätte: 23-årige Philip Olofsson från Bruzaholm utanför Eksjö. – Vi började titta på lite Porsche GT4-bilar i höstas, köpte en, provkörde och nu är vi anmälda till mästerskapet, berättar smålänningen.

Philip Olofssons satsning i fjolårets succéklass i svensk racing kommer att ske i egna teamet PHOL Racing där pappa Fredrik Olofsson får ta det största ansvaret.
– Han får sköta allt, jag bara kör, skojar Philip vars racingkarriär inte är så omfattande ännu så länge.
Han började köra på bana med gatbil 2018. Efter det har han tävlat med framgång både i time attack och Porsche Sports Cup. I den sistnämnda gjorde han tre starter 2020 och klassvann samtliga i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Olofsson har även kört Porsche 911 Carrera T.
Van vid Porsche är han alltså och tack vare inköpet av ovan nämnda GT3 Cup-bil 2020 har han även hunnit skaffa sig en del erfarenhet av att köra med slicks.
– Det var syftet med det bilköpet, inte att vi skulle köra Porsche Carrera Cup Scandinavia. Jag hade bara kört R-däck innan det, berättar han.

Förra säsongen hade smålänningen planer på V8 Thunder Cars, men det blev ingen tävlingsstart där, och nu har han alltså bestämt sig för Porsche Sprint Challenge Scandinavia i en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport i stället.
• Ambitioner?
– Har väl inga direkt nu till en början. Det är väl bara att köra, ta det lugnt och göra så gott man kan, säger han lugnt.

Småländsk motorsport har fostrat många duktiga racerförare. Två utav dem har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia. Oscar Palm från Jönköping blev mästare 2014 och Växjösonen Lukas Sundahl har stått som segrare de fyra senaste åren.
• Tänker du gå i deras fotspår?
– Nja, det vet jag väl inte… Jag brukar inte ha några direkta mål oftast. Jag brukar bara köra. Antingen går det bra eller så går det inte så bra, svarar han med ett skratt.

Philip Olofsson blir alltså den sjätte nykomlingen hittills i den andra upplagan av Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Tidigare under hösten och vintern har följande kvintett presenterat satsningar på mästerskapet:
• Jonas Sjöström, Örebro. Fragus Motorsport.
• William Siverholm, Lerum. Stenhaga Motorsport.
• Mathilda Olsson, Uppsala. Fragus Motorsport.
• Aksel Lund Sindal, Norge. Porsche Experience Racing.
• Stebastian Arenram, Åkersberga. La Famiglia.

Fakta
Philip Olofsson

Född: 1 augusti 1998
Hemort: Bruzaholm, Eksjö
Yrke: Egenföretagare i fastighets- och bilbranschen.
Klubb: MK Scandia.
Team: PHOL Racing.