Prinsen debuterar och Tedenström gör comeback

14 juni 2022, 10:49

Två nya förare kommer till start i Porsche Sprint Challenge Scandinavia i deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors 17-18 juni. Prins Carl Philip debuterar i klassen och dessutom gör Thomas Tedenström, femma i fjolårets mästerskap, comeback.

Trots att ett par förare står över blir det, precis som i premiären i Anderstorp, 13 bilar till start i Porsche Sprint Challenge i Fällfors. Prins Carl Philip, som tagit klivet från Porsche Carrera Cup Scandinavia, gör sin första start i mästerskapet. Han noterades för fjärde bästa varvtid på klassens roll-out på Mantorp Park i slutet av april månad. Ett resultat som indikerar att han mycket väl kan bli en het pallkandidat i racen.
– Det vet man inte, allt kan hända, sa prinsen efter genrepet i Östergötland.
Samtidigt medgav han att ”för en gångs skull kanske jag har lite mer erfarenhet än många av mina konkurrenter”.
Det gäller inte minst på Drivecenter Arena. Där är han en av få, om inte den ende, med tidigare tävlingserfarenhet av den 4,2 km långa banan. Prinsen körde Porsche Carrera Cup där 2020.

Kallar sig gästförare
För stockholmaren Thomas Tedenström, startfältets andre nykomling jämfört med premiären, blir det debut på Drivecenter Arena. Med hjälp av tre halvtimmeslånga testpass på torsdag hoppas han emellertid lära sig banan och köra bort en del rattrost i sin Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.
– De passen kommer nog att behövas. Jag har visserligen kört min Porsche GT3 i Spanien vid några tillfällen i vinter, men det har inte blivit någonting alls med racebilen, säger Tedenström, som tycker att det ska bli kul att tävla igen.
– Verkligen, men än så länge kallar jag mig gästförare. Det beror på att jag inte vet om det blir några fler starter i år. Det är mycket som påverkar, men till nästa säsong är förhoppningen att både jag och Ronnie Gustafsson kanske kör hela mästerskapet igen.

Stark debutsäsong
Kompisarna Tedenström och Gustavsson deltog båda i fjolårets succéfyllda premiärsäsong. Helt utan tidigare racingerfarenhet slutade Tedenström på en imponerande femte plats i mästerskapet. Ronnie Gustavsson blev tionde man.
Till skillnad från många andra tog sig Tedenström i mål i samtliga race. Som bäst nådde han tre femteplatser.
– Jag är väldigt nöjd med säsongen, min första i racing. Man jag vill såklart att det ska gå lite fortfare, jag måste upp i toppen, säger han och tillägger skämtsamt:
– I Fällfors kan jag ladda för jag behöver ingen bil till racet efter så det gör inget om den står på verkstan.

Ahnelöv före Stenhaga-trio
Efter premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp för fyra veckor sedan är det Kenneth Ahnelöv i topp i tabellen. Närmast efter sig har Race Team Gelleråsen-föraren en trio från Stenhaga Motorsport: Ludwig Ellhage, Fredric Blank och Svante Andersson. Femma är premiärens största överraskning, norske alpinkungen Aksel Lund Svindal. Han vann säsongens första race och var på väg mot en topplacering även i det andra när han gjorde ett nybörjarmisstag och uteslöts.

Bestraffning för Siverholm
Krister Andero, som likt prins Carl Philip kommer från Carrera Cup, är sexa och han skuggas i sin tur av unge talangen William Siverholm. 16-åringen från Lerum var tvåa i det första heatet och låg tvåa även i det andra när han laddade för seger. Ett väl optimistiskt omkörningsförsök av ledande Janne Gustavsson resulterade dessvärre i att båda hamnade utanför banan och tvingades bryta.
För incidenten straffades Siverholm. Han får starta fem platser längre ner på grinden – jämfört med sin kvalplacering – i öppningsracet i Fällfors.
På grund av ovan nämnda kollision är Janne Gustavsson, en av mästerskapets hetaste titelkandidater, bara åttonde man i tabellen.

Tidsschema Porsche Carrera Cup by Porsche Center Umeå, Midnattssolsloppet, Drivecenter Arena, 17-18 juni.

Fredag 17 juni.
Kl 11.45: Practice 1, Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 14.30: Practice 2, Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 19.10: Kval Porsche Sprint Challenge (20 min)

Lördag 18 juni.
Kl 14.05: Race 1 Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)
Kl 19.40: Race 2 Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Sändningarna från Porsche Sprint Challenge Scandinavia sker i Viaplay enligt följande.
Lördag 18 juni.

Kl 14.00: Race 1 (20 min + 1 varv)
Kl 19.35: Race 2 (20 min + 1 varv)