Trio gör upp om pallplatserna bakom redan klare mästaren Siverholm

28 september 2022, 16:00

William Siverholm säkrade mästerskapstiteln redan på Rudskogen Motorsenter för två veckor sedan. I lördagens final på Mantorp Park ska övriga medaljörer i Porsche Sprint Challenge Scandinavia utses. Den kampen står i första hand mellan +55-trion Kenneth Ahnelöv, Janne Gustavsson och Krister Andero.

Efter två heatsegrar i Norge – hans första för säsongen – kunde 17-årige William Siverholm från Lerum titulera sig Porsche Sprint Challenge-mästare 2022. En mycket värdig sådan.
Nu är det upp till ett betydlig äldre garde att göra upp om placeringarna bakom den snabbe junioren.
Kenneth Ahnelöv kliver in i finalhelgen som tabelltvåa men har bara åtta poäng att gå på gentemot tredjeplacerade västgöten Janne Gustavsson.
Han har i sin tur landskapskollegan Krister Andero bara 14 pinnar bakom sig.
Det är som ni förstår upplagt för en riktigt spännande medaljkamp på Mantorp Park.

Formstark Andero
I kraft av flest poäng får väl Ahnelöv gälla som knapp favorit före Gustavsson.
Sett till form är emellertid Andero klart hetast. I de två senaste deltävlingarna har han, bland annat genom två andraplatser, kört till sig 61 poäng. Det ska jämförs med Ahnelövs 49 och Gustavssons 39.
Håller den trenden i sig över finalen får både Ahnelöv och Gustavsson se upp.

Teamduell i Stenhaga
Bakom Ahnelöv, Gustavsson och Andero parkerar Ludwig Ellhage på femte plats inför finalen. Han har visserligen en liten, matematisk chans att vara med och slåss om medaljerna, men får kanske koncentrera sig på att hålla jagande teamkompisar i Stenhaga Motorsport bakom sig. Sexa och sju poäng efter Ellhage är nämligen Fredric Blank och sjua Svante Andersson, Ludwigs pappa. Mellan far och som diffar bara elva poäng.
Ellhage gjorde en bra tävling i Norge senast. Femteplatsen i det inledande heatet följde han upp med att bli trea i det andra. Den pallplatsen var hans första sedan premiären i maj då han slutade tvåa i det andra racet.

Svindal skuggar
Stenhaga Motorsport-trion skuggas en av mästerskapets stora överraskningar den här säsongen, racingdebuterande Aksel Lund Svindal. Den norske alpinikonen slog till med seger redan i det första heatet och stod på pallen igen i tävlingen därpå. Sedan dess har han stått över några race, tappat på toppen men visat fortsatt bra fart med bland annat två fjärdeplatser i tuff konkurrens.

Prinsen tillbaka
Porsche Sprint Challenge har varit kändistätt under säsongen och finalen blir inget undantag. Jämte Aksel Lund Svindal kommer Ingemar Stenmark, som kört fem av sex deltävlingar, till start. Anmäld är även prins Carl Philip som därmed gör årets andra inhopp i serien. I det första imponerade han stort. Prins Carl Philip vann nämligen båda racen i ett regnigt Fällfors.