Dubbel Porsche-comeback för Håkan Ricknäs

20 december 2023, 09:45

Från GT4 Scandinavia till Porsche Sprint Challenge.
Från Mercedes AMG-GT4 till Porsche 718 Cayman GT4 RS.
Håkan Ricknäs gör dubbel Porsche-comeback 2024.
– Det ska bli kul att köra ett Porsche-mästerskap igen och jag är riktigt sugen på nya RS, säger den rutinerade veteranen.

Håkan Ricknäs, 62 år, är en välkänd profil i svenska racingkretsar. Ända sedan 1995, då han inledde karriären i historisk racing, har han trafikerat de svenska banorna i klasser som Camaro Cup, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, Porsche Sprint Challenge och GT4 Scandinavia.
I det sistnämnda mästerskapet har han tävlat sedan 2019. Till att börja med i en Porsche, men på senare år i en Mercedes AMG-GT4. Till Porsche Sprint Challenge Scandinavia vänder han faktiskt åter som GT4-mästare. Tillsammans med Calle Ward vann nämligen Ricknäs AM-klassen den här säsongen.
– Men det är inte för att jag nått målet att vinna som jag nu tar klivet över till Porsche Sprint Challenge. Jag är sugen på att köra nya Porsche 718 Cayman GT4 RS och tycker dessutom att det ska bli roligt att medverka i ett Porsche-mästerskap igen. Ordning och reda, professionellt, pålitligt material, bra upplägg – och mycket bra käk, säger han och ler.

Håkan Ricknäs är en sann Porsche-veteran. Han debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia redan 2005 och tävlade i mästerskapet fem raka säsonger innan han gjorde ett uppehåll. Efter det har det blivit inhopp både 2012 och 2015. Totalt har han kört 72 race i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Som bäst nådde jag en tredjeplats i Falkenberg 2006. Min främsta merit annars är kanske AM-segern i EM-serien i GT4 på Nürburgring 2015. Samma år vann jag GT4-klassen i Swedish GT i min till GT4 anpassade Porsche 911 GT3 Cup (997).
Håkan Ricknäs fanns även med i anmälningslistan till premiärracet i Porsche Sprint Challenge på Ring Knutstorp 2021. Men någon tävling blev det inte. Teamet hade helt enkelt glömt att besikta bilens brandsläckare och fick därför inte starta.
I Falkenberg senare den säsongen van han tillbaka, körde samtliga fyra race i dubbeltävlingen, men lämnade sedan för att helt satsa på GT4 Scandinavia.

Men nu är alltså veteranen från Skå i Ekerö kommun tillbaka. Som förare i en av nio nya Porsche 718 Cayman GT4 RS kommer han tillföra mycket erfarenhet till klassen. Hur långt den kommer att räcka för att vara med och konkurrera högt upp i resultatlistorna återstår att se.
– Jag vet inte vilket motstånd det blir, men troligtvis måste jag steppa upp lite. Jag ser fram emot säsongen, säger han och tillägger leende:
– Det gäller att hålla på och leka lite så mycket man kan.
Håkan Ricknäs satsning 2024 kommer kanske inte bara ske i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
– Jag gillar ju att tävla internationellt och därför har jag även funderingar på att ta med Porschen och göra någon eller några starter i GT4 European Series, berättar han.