Dubbla segerchanser för Blank efter karriärens bästa kval

29 juni 2024, 20:38

Fredric Blank erövrade sin första pole position i Porsche Sprint Challenge Scandinavia senast i Karlskoga. Den lyckades han inte förvalta. På FDM Jyllandsringen har han två chanser till efter karriärens bästa kval och nu är västgöten ute efter sin första seger i mästerskapet. – Jag går för det i alla fall, säger han inför söndagens race.

Efter en lite trevande start och sjätte plats i det första träningspasset på Jyllandsringen var det kanske inte så många som trodde på Fredric Blank som stekhet kvalförare några timmar senare.
– Första passet kändes lite sådär. Även om det är test vill man ju ändå vara med där uppe.
Men Blank blev inte stressad.
– Den här gången kände jag att det var lugnt för jag vet vad jag ska göra.
Sagt och gjort. Testpass två toppade Stenhaga Motorsport-föraren och i kvalet behövde han bara fem varv för att säkra dubbla pole positions. Sedan parkerade han.
– Jag hörde vad jag hade för tid så jag kände att jag går in och avvaktar lite, säger han.
Blank blev kvar i depån, ingen lyckades straffa hans tider och främsta startposition i båda heaten. Närmast var Wilmer Wallenstam, Fragus Motorsport, som var 0,346 sekunder ifrån. Tredjeplacerade Isabell Rustad och fyran Ludwig Ellhage hade båda över sekunden upp till Blank.
I Karlskoga var det just Wallenstam som snuvade Blank på första segern. Den här gången, med dubbla chanser, hoppas han kunna hålla undan.
– Nu har jag lite mer erfarenhet, konstaterar Blank hoppfullt.
Wallenstam, som vunnit tre av fyra heat hittills i mästerskapet, deppade inte över lördagens kvalförlust, och tycks smida planer inför morgondagen.
– Det gick ganska bra ändå, får vara nöjd med andraplatsen. Det är i morgon det gäller, framför allt i starten, säger han.

Blank och Wallenstam delar första startled före Rustad och Ellhage. I tredje led återfinns Svante Andersson och mästerskapsledande Theo Jernberg, som också är den förare i GT4-kategorin som kvalade bäst. Näst snabbaste Porsche 718 Cayman GT4 RS rattades av dansken Kasper Søholm och trea var Krister Andero. De delar också fjärde startled.