Fragus Motorsport och Porsche 911 GT3 Cup för Isabell Rustad

07 mars 2023, 09:56

I slutet på januari offentliggjorde Isabell Rustad en satsning i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2023. Nu har den talangfulla norskan bestämt sig för team och bil. Rustad kommer att tävla för Fragus Motorsport i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

Isabell Rustad gjorde succé i ett inhopp i Porsche Sprint Challenge Scandinavia på Rudskogen Motorsenter i höstas. Inför hemmapubliken imponerade hon med pallplatser (trea och tvåa) i de båda racen.
Nu tar den 17-åriga norskan alltså nästa steg i karriären och hon väljer att göra det med svenska toppteamet Fragus Motorsport.
– Vi valde Fragus för att det är ett proffsigt team med mycket erfarenhet både från Porsche och de svenska banorna. Detta är något vi inte har och därför ser vi Fragus som ett bra val, säger Rustad och tillägger att hon i vinterns möten fått ett mycket bra intryck av teamet.
– Med all deras kompetens och engagemang hoppas vi på ett bra samarbete under säsongen och att jag kan utvecklas som förare.

Siktar mot Carrera Cup
Förra årets inhopp i klassen skedde i en lånad Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Länge såg det också ut som om även årets satsning skulle ske i samma modell. Men i stället för att tävla i mästerskapets GT4-kategorie väljer Rustad GT3 i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
Bakom beslutet ligger bland annat en långsiktig plan.
– Då blir den eventuella övergången till Porsche Carrera Cup mindre om jag får köra den serien senare. Eftersom bilen i år får ABS-bromsar blir den nog lite lättare att lära sig än vad den varit tidigare. Även om det kommer att bli en stor och ny utmaning att köra 991:an är det något jag verkligen ser fram emot. Det är en riktigt rå bil.

Kämpa om pallplatser
Som dotter till tidigare STCC-mästaren Tommy Rustad och rallycrossföraren Lisbeth Jørgensveen Rustad är Isabell Rustad född med motorsport i blodet.
Hon började tidigt med gokart och har sin ålder till trots redan nått stora framgångar i norska GT5-klassen, som hon kommer att fortsätta tävla i parallellt med Porsche Sprint Challenge, 2023.
– Målsättningen för 2023 är att jag ska lära mig så mycket som möjligt om bilen och de nya banorna. Jag ser väldigt fram emot de utmaning som väntar, men jag hoppas självklart kunna vara med och kämpa om pallplatser under säsongen, säger Rustad, som lovar komma väl förberedd till säsongspremiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 12-13 maj.
– Vi jobbar med förberedelser inför säsongen varje dag. Förutom att jag kör simracing tränar jag mycket fysiskt och mentalt för att förbereda mig på bästa sätt. Innan mästerskapets roll out på Mantorp Park 19-20 april hoppas vi hinna med en test av bilen på Rudskogen Motorsenter, säger hon.

Dedikerad sin satsning
I Fragus Motorsport välkomnar man den unga norskan i teamet.
– Vi ser verkligen fram emot att jobba med Isabell och försöka hjälpa henne att utvecklas och uppfylla sina mål. I fjolårets inhopp i mästerskapet visade hon prov på stor talang och kunnande och i de kontakter vi haft med henne under vintern har det varit tydligt hur seriös och dedikerad hon är sin racingsatsning, säger Robin Hansson i Fragus Motorsport.