Högt underhållningsvärde när Gustavsson tog säsongens första seger

06 augusti 2022, 11:15

Janne Gustavsson vann det inledande heatet i Porsche Sprint Challenge i Anderstorp. I ett mycket underhållande race avancerade han tidigt till ledning och höll den hela vägen in i mål. Racets sista meter blev emellertid dramatiska eftersom Gustavsson missade lite i den avslutande kurvan och attackerades av Krister Andero. – Allt för showen, allt för TV, skojade Gustavsson som vann före Andero och William Siverholm.

Janne Gustavsson inledde racet starkt. Från tredje startposition jobbade han sig upp till ledning genom att ta sig förbi Krister Andero på det första varvet och polemannen Kenneth Ahnelöv på det andra.
– Jag hade bra fart från start. Till det här racet fick vi verkligen till inställningarna på bilen, säger Gustavsson som från ledning lämnade konkurrenterna långt bakom sig.
Han såg ut att gå mot en lika säker som enkel seger när Kenneth Ahnelöv tvingades bryta efter kontakt med Mikaela Åhlin Kottulinsky på det sjunde varvet. Säkerhetsbil kallades ut och länge såg det ut som om målgång skulle ske bakom denna.
– Jag var säker på det och fick nästan lite panik när säkerhetsbilen lämnade banan och det stod klart att vi skulle få ett racevarv till.
Gustavsson gjorde emellertid en okey omstart och höll undan för jagande Andero ända till den sista kurvan. Där missade han lite och Andero var inte långt ifrån att snuva Gustavsson på segern.
– Jag höll på att ta honom på yttern, konstaterade Andero efter sin första pallplats i Porsche Sprint Challenge Scandinavia efter bytet från Carrera Cup.
Andero inledde racet från startruta två, men blev omkörd av både Janne Gustavsson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky på det första varvet. Från fjärde position tog han omtag i racet och genom att ta sig förbi Åhlin-Kottulinsky och Ahnelöv avancerade han till andra plats.
Unge William Siverholm gjorde också en fin resa genom fältet. Av startposition sex blev det en finfin tredjeplats för hans del.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som gör ett inhopp i mästerskapet, tog målflagg som fyra men sammanstötningen som följde under hennes omkörning av Ahnelöv var föremål för tävlingsledningens intresse efteråt. Åhlin-Kottulinsky tilldömdes senare fem sekunders tidstillägg och halkade ner till elfte plats. Ahnelöv, som tappade från första till fjärde plats i racet, tvingades bryta med trasigt styrstag.
Aksel Lund Svindahl, som bröt fredagens kval och startade på elfte och näst sista plats, avancerade ända till fjärde position i mål. En lika positiv resa genom fältet gjorde Fredric Blank som avancerade från tolfte till femte.

Resultat.
1. Janne Gustavsson, JPG Motorsport, 21:56.352
2. Krister Andero, Prido Racing, +0.149
3. William Siverholm, Stenhaga Motorsport, +0.393
4. Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing, +1.600
5. Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, +1.882
6. Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, +2.082
7. Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, +2.481
8. Jonas Sjöström, Fragus Motorsport, +3.133
9. Pär Englund, ENGLUND MOTORSPORT, +4.629
10. Ingemar Stenmark, Porsche Experience Racing, +5.038
11. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Porsche Experience Racing, +5.728
DNF. Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – By AFR, DNF