Porsche 718 Cayman GT4 RS för Stenhaga Motorsports nya talang

18 januari 2024, 08:48

Säsongen 2022 släppte Stenhaga Motorsport fram 16-årige William Siverholm i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. I dag är Siverholm dubbel Sprintmästare och på väg till Porsche Carrera Cup. Då satsar teamet från Västergötland på en ny ung talang, 18-årige Theo Jernberg från Mariefred. Och han siktar på att göra en Siverholm, eller? – Det är målet och något att ta sikte på, men samtidigt är det svårnått. Det William gjorde var väldigt imponerande, säger Jernberg.

Theo Jernberg kommer närmast från Nxt Gen Cup där han körde eldriven Mini Cooper under fjolårssäsongen. Innan dess gjorde han några år i långloppsserien Scandinavian Touring Endurance Championship, STEC. Först i en Saab, sedan i en Audi S4.
Jernberg tävlade inte i gokart som ung, men var bara 14 år när han började i STEC.
I långloppserien, där sörmlänningen bland annat delade bil med sin pappa, skaffade han sig en hel del racingerfarenhet.
– I snitt körde vi nog sju tävlingar varje säsong och eftersom jag ofta gjorde två entimmesstinter varje gång blev det en hel del tid på banorna.

Bäst i kvalen

Den erfarenheten tog Jernberg med sig in i Nxt Gen Cup förra säsongen. Han slutade på nionde plats totalt i mästerskapet med en tredjeplats från deltävlingen på Gelleråsen Arena som bästa resultat.
– Nöjd? Lite både och skulle jag vilja säga. Steget till Nxt Gen Cup var stort och jag hade egentligen ingen aning om vad som väntade eller hur jag skulle stå mig i konkurrensen. Det var tätare racing än vad jag var van vid från STEC och ofta lyckades jag bättre i kvalen än i racen, säger Jernberg och fortsätter:
– Jag gick inte in mästerskapet med inställningen att jag skulle vara bäst, vilket kanske var dumt, men nu vet jag att är snabb så jag får väl gå in med den inställningen i Porsche tänker jag.

Sugen på nya GT4 RS

Jernbergs val av Porsche Sprint Challenge är bilrelaterat. Intresset växte nämligen i samma stund som den unge talangen läste att mästerskapet till säsongen 2024 öppnade upp för nya Porsche 718 Cayman GT4 RS.
– Med den ska man förhoppningsvis kunna hänga på cupbilarna och det ska bli kul.
Theo Jernbergs teamkompisar i Stenhaga Motorsport (Fredric Blank, Ludwig Ellehage och Svante Andersson), som alla kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II), kan alltså räkna med intern konkurrens om titeln. Porsche Sprint Challenge är förvisso uppdelat i en GT3- och en GT4-kategori, men bara en mästare koras – den som tar flest poäng oavsett kategori.
– Vi ser bara positivt på att ha en förare och en bil även i GT4, säger Ludwig Ellhage i teamledningen.
William Siverholm har vunnit Porsche Sprint Challenge Scandinavia de två senaste säsongerna. Självklart hoppas teamet på en liknande utveckling för Jernberg.
– Theo har lite mindre racingerfarenhet än vad William hade när han började tävla för oss, men vår ambition är att ge honom de allra bästa förutsättningar att utvecklas och lyckas.

Ge allt från start

Att det blev just Stenhaga Motorsport för talangen från Mariefred beror bland annat på en tidigare förare i Porsche Sprint Challenge, profilen Micael Ljungström från Köping. Det var nämligen Ljungström som, under ett besök i Västergötland förra året, kopplade ihop familjen Jernberg med teamet.
Med vilka tankar och funderingar tar då den 18-årige gymnasiestudenten – går sista terminen på tekniskt program vid Thomasgymnasiet i Strängnäs – klivet in i Porsche Sprint Challenge Scandinavia?
– Det blir mycket nytt att ta in om bilen och mästerskapet inledningsvis. Ambitionen är såklart att ge allt från start, men samtidigt lära mig så mycket som möjligt för att nå riktigt bra placeringar i slutet på säsongen, säger Jernberg.

Bilder:
Foto: Martin Öberg.