Premiär för Porsche Sprint Challenge Scandinavia – klassen som har allt

11 maj 2022, 15:42

En snabb tonåring, två världskända alpinkungar, en 59-årig förhandsfavorit, en riktig prins… Porsche Sprint Challenge Scandinavia har allt. 13-14 maj drar den andra säsongen av succéklassen igång på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Då får racingpubliken en första indikation på vilka förare som kommer att kriga i mästerskapets topp i år.

Det är dags för den andra säsongen i Porsche Sprint Challenge Scandinavia och en ny mästare ska koras. Premiärvinnaren Marcus Annervi har tagit steget till Porsche Carrera Cup Scandinavia och lämnar vägen mot titeln öppen.
Mest favorittippad i det 15 förare stora startfältet var länge fjolårets mästerskapsfyra Janne Gustavsson. Men i genrepet på Mantorp Park för två veckor sedan dök det upp en lika het titelkonkurrent, blot 16-årige nykomlingen William Siverholm. På roll-outen i Östergötland bokfördes nämligen den tidigare Formel Nordic-föraren för snabbaste varvtid, 0,150 sek före Gustavsson, och seglade upp som en het utmanare.

Men det var fler än Siverholm som gjorde bra ifrån sig på Mantorp Park där elva av mästerskapets 15 anmälda förare medverkade. En var definitivt alpina stjärnan Aksel Lund Svindal. Norrmannen, som bland annat vunnit två OS-guld, fem VM-guld och som har 36 världscupsegrar, noterades för tredje tid och var bara tre tiondelar från Siverholm. 39-åringen, som avslutade sin skidkarriär 2019, var själv överraskad efteråt, men påpekade att han ännu så länge helt saknar erfarenhet av att tävla i racing.
Ingemar Stenmark, nionde man i roll-outen, tror ändå mycket på sin teamkompis.
– Aksel har ju precis avslutat sin karriär och är fortfarande inne i den här tävlingskänslan. Så jag håller nog honom som favorit av oss två, säger ikonen i ett reportage i Porsche Magasin.
Svindal håller inte med och säger i samma artikel:
– Nej, nej. Ingemar är favoriten. Särskilt från start, han är mycket mer erfaren inom bilracing. Men jag ska försöka komma ikapp. För mig är det mest en stor ära att få köra med och mot Ingemar.

Den interna konkurrens i Porsche Experience Racing ser ut att bli hård och kanske får såväl Stenmark som Lund Svindal vika ner sig för sin teamkompis prins Carl Philip? Efter flera säsonger i Porsche Carrera Cup Scandinavia väljer nämligen prins Carl Philip av tidsskäl att byta klass. Prins Carl Philip var fyra i genrepet och all erfarenhet han samlat på sig gör honom till en het pallkandidat. Åtminstone i racen. Totalt kan det bli tuffare eftersom han inte kommer att medverka i alla deltävlingar. Bland annat missar han premiären i Anderstop.

Samma väg som prins Carl Philip vandrat har även Krister Andero gått. Västgöten har också flera säsongers erfarenhet i Porsche Carrera Cup och kan mycket väl vara en man för pallen.
Det gäller även för Kenneth Ahnelöv, som var trea i ett race redan förra året, och som gjort många testmil utomlands inför den här säsongen.

Startfältet i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2022
(namn, hemort, team)

#3 Erik Sandell, Oslo, Norge, Pro-Alloy
#5 William Siverholm, Gråbo, Stenhaga Motorsport
#7 Krister Andero, Falköping, Prido Racing
#10 Pär Englund, Bollnäs, Englund Motorsport
#11 Jonas Sjöström, Örebro, Fragus Motorsport
#13 Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Porsche Experience Racing
#14 Peter Kjellsson, Alvesta, ALT Racing
#43 Janne Gustavsson, Lidköping, JPG Motorsport
#44 Svante Andersson, Vara, Stenhaga Motorsport
#56 Ingemar Stenmark, Stockholm, Porsche Experience Racing
#64 Kenneth Ahnelöv, Grödinge, Race Team Gelleråsen – by AFR
#79 Fredric Blank, Lidköping, Stenhaga Motorsport
#82 Aksel Lund Svindal, Snarøya, Norge, Porsche Experience Racing
#94 Philip Olofsson, Bruzaholm, PHOL Racing
#96 Ludwig Ellhage, Vara, Stenhaga Motorsport

Tidsschema Porsche Sprint Challenge Scandinavia, Scandinavian Raceway 13-14 maj.
Fredag 13 maj.
Kl 10.10: Practice 1 (20 min)
Kl 12.20: Practice 2 (30 min)
Kl 14.30: Kval (20 min)
Lördag 14 maj.
Kl 10.05: Race 1 (20 min)
Kl 13.40: Race 2 (20 min)