Segern till Wallenstam när växellådshaveri stoppade Blank

30 juni 2024, 13:24

Wilmer Wallenstam tog säsongens fjärde seger i det första heatet på FDM Jyllandsringen. Fragus Motorsport-föraren låg tvåa bakom Fredric Blank när den sistnämnde tvingades bryta med växellådshaveri på det femte varvet. – Jag och Blank drog ifrån direkt och fick en lucka. När han sedan fick bekymmer kunde jag överta hans plats, konstaterade Wallenstam, vars seger aldrig var hotad.

Hotad var däremot Ludwig Ellhages andraplats, hans första pallplats för säsongen. Från fjärde startposition tog han sig om Isabell Rustad på det första varvet och jagades sedan av den unga norskan genom hela racet.
– Jag skaffade mig en liten lucka till Isabell i mitten på racet, men sedan saktade jag in lite väl mycket, sa Ellhage, som fick det riktigt svettigt på de avslutande varven.
– Då tappade jag bilen lite och hon kom riktigt, riktigt nära. Hon körde bra.

Fyra blev mästerskapsledande Theo Jernberg, som därmed nådde sin bästa totalplacering hittills och som vann GT4-kategorin för fjärde gången i år. Han tappade visserligen en position till Kasper Søholm i starten, men den tog han tillbaka senare i racet. På det sista varvet kunde han dessutom avancera till fjärde plats. Dock inte utan dramatik.
Teamkompisen Svante Andersson snurrade nämligen och åkte av.
– När han tog sig upp på banan igen låg jag i hans döda vinkel så det blev tight, konstaterar Jernberg, som vann klassen före ovan nämnde Søholm och Emma Wigroth.
Pallplatsen var Wigroths första i mästerskapet.

Fredric Blank, som var grymt stark i kvalet, var självklart besviken efteråt. Han tog starten och hade möjlighet att ta sin första seger i mästerskapet när oturen var framme.
– När jag gick från tvåans till treans växel rasslade det bara till. Tråkigt såklart, men ändå skönt att det inte berodde på eget misstag att jag tvingades bryta, sa han efteråt.
Med ny växellåda får Blank en ny chans i dagens andra race, som han också startar från främsta startposition.