Unga debutanter överst på pallen i premiärracet

04 maj 2024, 11:13

Wilmer Wallenstam höll för pressen från främsta startposition och vann det inledande racet i Porsche Sprint Challenge Scandinavia i överlägsen stil före Isabell Rustad och Fredric Blank. Lika klar segrare var Theo Jernberg som triumferade i mästerskapets GT4-kategori. Han vann före Krister Andero och Håkan Ricknäs.

Det var ungdomarna som övertygade mest i säsongens första Porsche Sprint Challenge-race på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Polemannen, blott 16-årige Wilmer Wallenstam från Jonserad, tog starten och ryckte åt sig en ledning redan på det första varvet. Debutanten, som tävlar för Fragus Motorsport, såg hur lugn ut som helst.
– Men jag var rätt nervös, medgav han efteråt.
Wallenstam pushade hårt redan på det första varvet, fick en lucka till jagande konkurrenter och behöll den genom hela racet.
– Det kändes ganska lugnt, men jag höll utkik bakåt för att hålla koll på Isabell.

Bakom premiärvinnaren var det betydligt jämnare. Åtminstone initialt. Fredric Blank gjorde en sämre start från sin andra startposition och fick se sig passerad av såväl Rustad som bäst startande Ludwig Ellhage.
Trion följdes åt de två första varven. På det tredje tog sig Rustad om Ellhage och varvet senare fick Ellhage även se sig passerad av Blank.
– Det tog lite för långt tid för mig att ta mig om. När jag väl gjorde det var luckan till Wilmer lite för stor och mina däck inte de bästa, sa Rustad och gratulerade sin teamkompis till segern.

Ludwig Ellehage, som hade pappa Svante Andersson i backspegeln ända till han åkte av två varv från mål, slutade fyra. Femma blev Theo Jernberg, 18 år, som därmed vann mästerskapets GT4-kategori.
– Det känns väldigt bra att inleda säsongen med en seger. Jag var ganska nära GT3-bilarna i inledningen på racet, men hade egentligen aldrig fokus på något annat än min klass, sa en mycket belåten Jernberg.
Krister Andero var solklar tvåa. Trea slutade Håkan Ricknäs efter en tuff fight med Kenneth Ahnelöv.

Resultat: https://motorsport-events.se/camp/resultsmw/12%20results%202024/03%20Racing/02%20PSCS/02%20Round%201%20Anderstorp/16%20Race%201.pdf