Wallenstam förverkligar dröm – kör Porsche Sprint Challenge för Fragus Motorsport

26 januari 2024, 08:54

Nu fyller det på med ungdomar i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Nyligen offentliggjorde Theo Jernberg, 18 år, sin satsning med Stenhaga Motorsport och nu ansluter 16-årige Wilmer Wallenstam från Jonsered strax utanför Göteborg. – Det här ska bli skitkul. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få köra Porsche, säger Wallenstam som kommer att tävla i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) för Fragus Motorsport.

Wilmer Wallenstam började köra karting 2015. Först i Micro och därefter i Junior 60 och OK Junior. 2018 fick han kontrakt med Italienbaserade Lennox Racing, teamet med vilket han tävlade internationellt under två säsonger.
Någon fullskalig fortsättning 2020 blev det inte. Det satte pandemin stopp för.
Det blev formelbil i stället och 14 år gammal började Wallenstam köra Formula Nordic för West Coast Racing.
– Kanske skulle jag ha varit kvar i kartingen en säsong till… Planen var att köra vidare för Lennox Racing, men på grund av Corona blev det inte så, säger Wallenstam som fick nöja sig med tionde plats i Formula Nordic.
– En besvikelse. Det gick inte jättebra den säsongen, säger han och hänvisar bland annat till att han inte riktigt var mogen att ta steget.
Wallenstam var kvar i formelbilen 2022, men nöjde sig den säsongen med tester och träning. I fjol pausade han racingen helt i väntan på det han nu kan presentera: satsningen i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
– Jag har mognat och ser verkligen fram emot att prova på något nytt.

Imponerade på test
Wilmer Wallenstam testade för Fragus på Mantorp Park i höstas. Hans insats där gjorde intryck på Robin Hansson i teamledningen.
– Från att bara ha kört kart och formelbil tidigare gick det förvånansvärt bra för Wilmer. Han var lyhörd – och snabb. På gamla däck var han faktiskt bara sju tiondelar från William Siverholms poletid i mästerskapets finaltävling några veckor tidigare, avslöjar Hansson.
– Jo, det gick bra, över förväntan faktiskt, medger Wallenstam och tillägger men hänvisning till bilen:
– Något av det roligaste jag kört – och något helt annat än vad jag gjort innan. Det var väldigt roligt.

Höga mål
Insatsen på Mantorp Park var självklart inspirerande för den unge västgöten, som fyller 17 år i vår och som går första året på Polhemsgymnasiet i Göteborg. Nu förbereder han sig på bästa sätt för att komma i toppform till säsongen. Ambitionsnivån är hög.
– Målet är att vinna, alltid. Det är därför man gör det här, säger han och tillägger:
– Med tanke på hur det gick på testet hoppas jag att det kan bli så.
Att köra Sprint Challenge i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) är början på ett långsiktigt, strategiskt mål för Wilmer Wallenstam.
– Planen är att vi ska köra Sprint i två år för att börja på en bra nivå, lära oss banorna och bygga för nästa steg som är Porsche Carrera Cup, berättar han.