16-årige Siverholm snabbast i genrepet på Mantorp Park

30 april 2022, 12:45

Unge nykomlingen William Siverholm visade vad han går för när Porsche Sprint Challenge Scandinavia genrepade på Mantorp Park. I den traditionella roll-outen i Östergötland klockades nämligen den 16-årige racingtalangen från Lerum för snabbaste tid i konkurrens med tio av sina blivande konkurrenter i mästerskapet. – Överraskad? Näe, jag försökte bara göra så bra jag kan, sa Stenhaga Motorsports nyförvärv inför den kommande tävlingssäsongen.

Elva förare – några hade förhinder – kom till Mantorp Park för den officiella starten på säsongen. Sju intensiva pass genomfördes och sett till resultaten väntar en öppen och jämn kamp om de översta platserna i mästerskapstabellen.
– Ja, det ser ut att kunna bli riktigt tufft, medgav fjolårsfyran Janne Gustavsson, vars favorittryck minskade något under roll-outen.
Gustavsson fick visserligen till en topptid till slut, men Siverholm, som ersatt Gustavsson i Stenhaga Motorsport, rådde han inte riktigt på. När testdagarna summerades var Gustavsson 0,150 sek efter mästerskapets yngste förare.
– William imponerade stort, han är riktigt snabb, sa Gustavsson, som verkligen fick stå på för att hålla sina övriga konkurrenter bakom sig i resultatlistan.
Närmast efter Gustavsson var en annan nykomling, norske alpinstjärnan Askel Lund Svindal. Tredje plats var långt bättre än vad han själv hade hoppats på.
– Lite överraskad måste jag medge att jag är. Innan hoppades jag på att jag inte skulle vara sist i fältet, men nu inser jag att det kanske är möjligt för mig att kunna vara med och konkurrera med de andra. Fortfarande saknar jag dock helt erfarenhet av att tävla man mot man på banan, säger Svindal och tillägger:
– Under de här två dagarna har jag haft god hjälp av ett proffsigt team och möjligheten att åka bakom prins Carl Philip har varit mycket lärorikt.
Svindal kommer att tävla för Porsche Experience Racing där han kommer att ha både prins Carl Philip och Ingemar Stenmark som teamkompisar.
Prins Carl Philip tar därmed steget från Porsche Carrera Cup Scandinavia till Porsche Sprint Challenge.
– Jag byter klass av tidsmässiga skäl. Den tid det kräver att sätta sig in i nya Porsche 911 GT3 Cup (992) i Carrera Cup har jag inte i dagens läge, säger prins Carl Philip som emellertid medger att omställningen till Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport också kräver sin förare.
– Det är en jättefin bil med bra balans. Den har emellertid mindre effekt än vad jag är van vid och därför behöver jag lära om lite, bland annat hitta nya bromspunkter.
Prins Carl Philip kommer inte att köra alla deltävlingar i mästerskapet. Bland annat finns han inte med i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj.
På roll-outen bokfördes prins Carl Philip för fjärde bästa varvtid vilket också visar att han mycket väl kan bli en het pallkandidat i racen.
– Det vet man inte, allt kan hända. För en gång skull kanske jag har lite mer erfarenhet än många av mina konkurrenter, men det finns flera stycken i startfältet som är väldigt snabba och efter dagarna här på Mantorp Park är jag väldigt imponerad av Aksel Lund Svindal, säger prins Carl Philip.

Resultat roll-out Mantorp Park 28-29 april
1. William Siverholm, Stenhaga Motorsport, 1.19,682
2. Janne Gustavsson, JPG Motorsport, + 0,150
3. Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing, + 0,319
4. Carl Philip Bernadotte, Porsche Experience Racing, + 0,334
5. Kenneth Anhelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, + 0,587
6. Krister Andero, Priodo Racing, + 0,836
7. Jonas Sjöström, Fragus Motorsport, + 0,874
8. Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, + 1,157
9. Ingemar Stenmark, Porsche Experience Racing, + 1,357
10. Pär Englund, Englund Momotorsport, + 2,234
10. Peter Kjellsson, ALT Racing, + 3,039