Lyckad premiär för Porsche Sprint Challenge Scandinavia

11 maj 2021, 15:25

21 bilar kom till start i den historiska premiären i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Förhandstippade Marcus Annervi levde upp till högt ställda förväntningar och tog en dubbelseger från pole position på Ring Knutstorp. – Jag är helnöjd, både med min egen och hela teamets insats, sa Annervi vars förarkollegor i Race Team Gelleråsen – by AFR också vände hemåt från Skåne med fina placeringar i bagaget.

Marcus Annervi dominerade premiären från det andra officiella testet till målgång i det avslutande heatet. 24-åringen från Halmstad var överlägsen i kvalet (sekunden före närmaste konkurrent och den ende i hela startfältet som noterades för varvtider under minuten) och vann båda racen från pole position.
I det första heatet, som inleddes på upptorkande bana, lämnade han konkurrenterna bakom sig direkt och lyckades, trots flera varvningar, vinna med över tio sekunders marginal.
I det andra heatet uppvaktades Annervi av Fredrik Danner in i den första kurvan. Danner bromsade på sig, men trots plåtkontakt kunde båda hålla sig kvar på banan och Annervi öppnade därefter upp en lucka bakåt. Den försvann emellertid helt när säkerhetsbil kallades ut sedan Ronnie Gustafsson och Micael Ljungström kolliderat och åkt av på det femte varvet. I omstarten sex varv senare var det emellertid ingen som kunde hänga med Annervi. Han gled ifrån till en ny, säker seger.
– Självklart är jag jättenöjd med min egen insats, men egentligen tycker jag alla i mästerskapet ska vara nöjda med premiären. Vi var många bilar, levererade bra race vilket gjorde att TV-produktionen, YouTube-sändningen av det andra heatet, blev riktigt bra, säger Annervi, som toppar mästerskapstabellen med maximala 54 poäng.

Tvåa är Fredrik Danner som från tredje startruta lyckades bli tvåa i båda racen. Oväntat? Inte direkt, men många trodde kanske att kvaltvåan Per ”Ploppen” Andersson skulle vara den förare i Eken Motorsport som i första hand skulle utmana Annervi. Men från sitt ytterspår hamnade Andersson långt ut i den första kurvan i båda racen. Det blev en tredjeplats i det inledande heatet, men i det andra fick Andersson nöja sig med att ta målflagg som sexa.
Med det var han inte jättenöjd såklart. Glädjen i hos Danner gick däremot inte att ta miste på.
”Vilken helg! Helt slut men kul med dubbla andraplatser”, skrev han på Facebook.
I nästa mening gav han tydliga besked om att han siktar ännu högre upp i prislistorna.
”Nu måste man lära sig köra bil på riktigt så man har en chans att slå Marcus Annervi på näsan framöver.”

Ingressvis hyllade Marcus Annervi med all rätt Race Team Gelleråsen – by AFR och hans förarkollegor.
– Alla fyra var med i toppen i det andra racet där vi var etta, trea, fyra och femma. Jättebra, men man vill alltid ha mer, säger Annervi som tidigare sagt att han siktar på att teamet vid något tillfälle under säsongen ska ta de fyra främsta placeringarna i minst ett race.
Förutom Annervi var det Gustav Bard i Gelleråsen-teamet som fick kliva upp på prispallen. Han blev trea i det andra heatet sedan han lyckats ta sig om teamkompisen Kenneth Ahnelöv efter omstarten.
Anhelöv blev femma och fyra, Markus Lönnroth fyra och femma i de båda heaten. En synnerligen start prestation av teamet.

Race Team Gelleråsen – by AFR och Eken Motorsport dominerade i toppen i premiären. Närmast att hota var Janne Gustavsson i Stenhaga Motorsport. Den tidigare toppföraren i Clio Cup såg ut att tända till lite extra när det blev tävling och höjde sig ett snäpp jämfört med vårens tester. Gustavsson blev sexa och sjua och det hårdsatsande västgötateamet med totalt sju bilar i mästerskapet fick med sig ytterligare tre förare bland de tio främsta. Svante Andersson blev just tionde man i det inledande heatet och i det andra styrde Ludwig Ellhage in på sjunde plats och Martin Söderberg på tionde.
Platser bland de tio främsta i premiären blev det även för Ronnie Gustavsson, Gustav Bergström, Thomas Tedenström och Martin Söderberg.