Nu ska medaljerna bakom mästaren fördelas

30 september 2021, 11:09

Final på Mantorp Park fredag, lördag. Då ska medaljerna bakom redan klare mästaren Marcus Annervi fördelas i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Bäst utgångsläge för att knipa silvret har Per ”Ploppen” Anderson. Kampen om bronset står mellan Janne Gustavsson och Fredrik Danner. Bara en enda poäng skiljer de båda åt inför säsongens två sista race.

På Rudskogen Motorsenter avgjorde som väntat Marcus Annervi den första, succéfyllda upplagan av Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Efter åtta raka heatsegrar säkrade 24-åringen från Halmstad titeln med två stabila andraplatser bakom Sprint Challenge-debuterande Robin Hansson.
Men den som trodde att dramatiken i mästerskapet tog slut där har fel. Nu ska medaljerna bakom Annervi fördelas och sett till utgångsläget kan det bli en riktigt spännande och dramatisk finalhelg i Östergötland. Speciellt kampen om tredjeplatsen ser högintressant ut.

Bra silverläge
Per ”Ploppen” Anderson, Eken Motorsport, var lite av andrahandsfavorit bakom Annervi när serien tog sin början på Ring Knutstorp i maj månad. De förväntningarna har den tidigare roadracingföraren från Saltsjö-Boo verkligen levt upp till. Sex pallplatser och målgång som sämst sexa i övriga fyra race har det blivit hittills. Det är ett facit som ingen, förutom Annervi, kan matcha. Därför har Anderson 33 poängs försprång när 54 poäng återstår att fördela i mästerskapet.
Skapligt silverläge med andra ord.

Per Andersson har klart silverläge inför finalen.

Het bronsduell
Betydligt tajtare är det alltså bakom Andersson. Eller vad sägs om följande uppgifter hämtade direkt från mästerskapstabellen:
3) Janne Andersson, Stenhaga Motorsport, 128
4) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 127
Bronsduellen inledde herrar Gustavsson och Danner redan på Rudskogens Motorsenter för två veckor sedan. Den var så tajt i det andra heatet och de till och med gick ihop. Gustavsson tvingades bryta och nollade medan Danner tog sig i mål på femte plats och tog in nästan hela det försprång Gustavsson hade på honom.
Även om förarna enades om att kollisionen i Norge var en så kallad race incident kan man ana att känslorna i bil 43 och 88 kommer att vara lite extra heta inför avgörandet på Mantorp Park. Båda vill väldigt gärna knipa den där bronsmedaljen.

Danner eller Gustavsson? Vem ska ta bronset?

Lönnroth v/s Tedenström
Ytterligare en kamp att se fram emot under finaldagarna är den mellan Markus Lönnroth och Thomas Tedenström om femteplatsen. Lönnroth har bara sex poäng till godo på Tedenström som klättrat konstant i tabellen sedan premiären och som var något formstarkare än Lönnroth i den senaste deltävlingen.
Tajt är det även en bit ner i tabellen där det bara skiljer sju poäng mellan åttondeplacerade Ludwig Ellhage och tionde man, Gustav Bergström. Mellan dem finns Robin Hansson, som inte kommer till start. Hans inhopp i den senaste deltävlingen var bara tillfälligt.
Även bakom Bergström är det tätt mellan ett stort antal förare. Ronnie Gustavsson, Svante Andersson, Micael Ljungström med flera har alla en teoretisk möjlighet att sluta mästerskapet på tionde plats i tabellen.

Kan Lönnroth hålla undan för Tedenström?

Två nykomlingar
Årets sista deltävling i premiärupplagan av Porsche Sprint Challenge Scandinavia bjuder, precis som tävlingen i Norge, på nykomlingar. Efter Alexander Hagen Berg, Daniel Isaksen och Erik Sandell ansluter nu Mattias Åstrand och Peter Kjellsson till klassen. Åstrand, som är från Linköping, har lånat fotskadade Kenneth Anhelövs bil och kommer att tävla för Race Team Gelleråsen – by AFR.
Alvestabon Peter Kjellsson har köpt egen Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport Competition med vilken han avser att göra en satsning på hela serien 2022. I finalen på Mantorp Park kommer Sundahl-Pampas Racing att svara för driften av bilen.
Det två sista tillskotten i mästerskapet gör att totalt 31 förare har kört minst en deltävling i Porsche Sprint Challenge Scandinavia under premiärsäsongen. Ett imponerande facit.

Nya poäng för Stig och Ingemar?
En förarduo har väckt lite extra intresse under säsongen. Självklart syftar vi på 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist och slalomikonen Ingemar Stenmark. Båda har svarat för fullt godkända insatser. 75-årige Blomqvist visade bland annat klassen i regn i Falkenberg där han bland annat blev nionde man i det inledande heatet, och på Rudskogen Motorsenter, hans andra biltävling hittills i racingkarriären, tog Stenmark poäng i båda racen.
Blomqvist och Stenmark kommer till start även i finalheaten på Mantorp Park.

Ingemar och Stig mot nya poäng?