Ny seger för Mr 100 Procent

09 juli 2023, 14:36

William Siverholm, eller Mr 100 Procent som någon med all rätt kallade honom, tog säsongens fjärde dubbelseger när Porsche Sprint Challenge Scandinavia gästade Västkustloppet i Falkenberg. Segern i söndagens inledande race följde nämligen 17-åringen från Gråbo upp med ytterligare en triumf efter lunch. I det andra heatet segrade han på nytt före Isabell Rustad och Fredric Blank.

William Siverholm tog kommandot från start och precis som tidigare den här säsongen kontrollerade han loppet ända till mål. Segern var hans åttonde på lika många starter och med sex race kvar att köra har han tagit en stor ledning i mästerskapet.
– En superbra helg – och lite revansch för det som hände här förra året, sa Siverholm.
I Västkustloppet 2022 var han visserligen först över mållinjen i ett race, men blev fråntagen segern på grund av en förseelse på banan. I år fick han behålla båda fullpoängarna.
– Nu ska de bli skönt med lite sommarledighet, men i Kanonloppet i mitten på augusti tar vi nya tag, lovar Siverholm, som dessutom avslöjar att han har planer på att försöka få till en test i en Porsche 911 GT3 Cup (992) under hösten.
– Vi får se vad vi kommer fram med, säger 17-åringen vars självklara mål nästa säsong är att ta steget upp i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Siverholm vann det andra racet överlägset, men bakom honom var det tufft. På flera fronter. Fighten om andraplatsen stod mellan Fredric Blank och Isabell Rustad. Blank höll emot länge, men fick till slut ge sig.
– Jag låg bakom om väntade på att han eventuellt skulle göra ett misstag, sa Rustad.
Och med tre varv kvar kom möjligheten.
– Då fick jag sladd på baksidan vilket gjorde ett Isabell kunde ta sig om mig på yttern. Det var en påfrestande fight i värmen. Jag var snabbare i den första sektorn, hon i de andra två, summerade Blank.
Tack vare andraplatsen i race två klättrade Rustad till samma placering i tabellen.

Ludwig Ellhage styrde in på fjärde plats. Bakom honom kämpade Markus Lönnroth och Svante Andersson om femteplatsen. Den vann – Jonas Sjöström! Han smet nämligen förbi båda när de hade kontakt på ett av de avslutande varven. Lönnroth tog sig i mål som sexa, Andersson bröt.

20-årige Gustav Krogh har dominerat mästerskapets GT4-kategori i stor stil hittills. I Falkenberg tog han två nya segrar och leder klassen med god marginal före teamkompisen och teamägaren i Porsche Denmark Racing, Jesper Carlsen.
Det andra heatet såg ut som det första: Krogh före teamkompisen Jesper Carlsen som hela racet skuggades av Joel Bergström. Den sistnämnde gjorde ett par försök att ta sig om, men lyckades aldrig.
Hittills har GT4-kategorin som mest samlat fyra bilar i varje deltävling, vilket är en för lite för att förarna ska få räkna full poäng. Trots det är Krogh fyra i mästerskapets totallista.
– Det har gått bra, men visst önskar jag att vi vore fler bilar i vår kategori, säger dansken vars plan för 2024 är att ta steget upp i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Resultat.
Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
Västkustloppet, Falkenberg 9 juli.
Race 2.

1. William Siverholm, Stenhaga Motorsport, 19:24.777
2. Isabell Rustad, Fragus Motorsport, +8.082
3. Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, +8.788
4. Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, +15.070
5. Jonas Sjöström, Fragus Motorsport, +22.239
6. Markus Lönnroth, Steber Racing, +32.887
7. Gustav Krogh, Porsche Denmark Racing, +38.714
8. Jesper Carlsen, Porsche Denmark Racing, +39.164
9. Joel Bergström, Porsche Experience Racing, +39.392
10. Krister Andero, Prido Racing, +43.688
11. Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, +1 Lap
12. Nermin Sipkar, Sipkar Motorsport, +1 Lap
DNF. Pär Englund, Steber Racing, DNF