Önskerepris för Annervi som jubilerade med seger

21 juni 2021, 17:16

Marcus Annervis segertåg i Porsche Sprint Challenge Scandinavia fick en fortsättning på Scandinavian Raceway. I 30-gradig värme på den tidigare Formel 1-banan i Anderstorp upprepade han sin prestation från premiären på Ring Knutstorp. För andra tävlingen i rad vann Annervi båda racen från pole position och på sin väg mot racesegrarna noterades han dessutom för snabbaste varv.

Marcus Annervi står i en klass för sig i nya Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Det konstaterade inte minst hans främste konkurrent vid tävlingarna i Småland, Per ”Ploppen” Andersson.
– Vi tävlar inte i samma sport, konstaterade Andersson kallt, trots att han blev tvåa bakom Annervi i båda racen.
Segerherren var såklart nöjd. Med maximala 54 poäng (2×20 för segrarna plus bonuspoäng för två pole positions och snabbaste varv) ryckte han åt sig en stor ledning i mästerskapet. Inför hemmatävlingen i Falkenberg andra helgen i juli toppar 25-åringen från Halmstad tabellen 37 poäng före Fredrik Danner – trea och fyra i Anderstorp – och 41 före ovan nämnde Andersson.
Efter lördagens första seger firade Annervi och hans kompisar i Race Team Gelleråsen – By AFR lite extra. Det fanns en speciell anledning till det.
– Det var mitt 100:e race i karriären, konstaterade en mycket nöjd Annervi vars tävlande efter några säsonger i gokart hittills landat i sex klasser: Formula Basic, Renault Clio Cup, STCC, Ginetta GT5 Challenge, GT4 Scandinavia och nu Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Ahnelöv på pallen
Bakom dominanten Annervi var det många som svarade för starka prestationer i två tämligen händelserika race med 21 startande. Eken Motorsport-duon Per Andersson och Fredrik Danner är redan nämnda.
Pallplats, den första för säsongen, blev det dessutom för Annervis teamkompis Kenneth Ahnelöv. Förutom tredjeplatsen i det andra heatet var han fyra i det första och i kvalet slog han till med näst bästa tid. Det verkar onekligen som om den gamle Formel Ford-föraren börjar bli varm i kläderna.
Det samma gäller för Stenhaga Motorsports Janne Gustavsson med förflutet i Clio Cup, där han för övrigt tävlade mot Marcus Annervi. Gustavsson var riktigt snabb (trea och tvåa) på fredagens testpass, men i kvalet överraskade han negativt med nionde plats.
– Vi gjorde bort oss med däcktrycket, medgav han.
Från startposition åtta och nio i racen körde han emellertid upp sig och tog målflagg som sjua och femma.

Revansch för Gustafsson
Ronnie Gustafsson, Eken Motorsport, fick ingen bra start på Porsche Sprint Challenge Scandinavia. På Ring Knutstorp var han visserligen åttonde man i det inledande racet, men tvingades bryta det andra efter en kollision. I Anderstorp fick mästerskapets egen ”hulk” efterlängtad revansch med dubbla sjätteplatser, 20 friska poäng och ett lyft till sjunde plats i tabellen.
Närmast före sig i mästerskapet har Gustafsson Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – By AFR. Han var fyra och femma i premiären och var på väg mot ett liknande facit i Anderstorp. Efter femteplatsen i heat ett tvingades han emellertid slänga in handduken efter en avåkning. Då låg han femma.

Många säsongsbästa
Utanför den absoluta toppen var det många som svarade för starka prestationer. En var definitivt Fredrik All, Stenhaga Motorsport. Han tog sina första poäng, tio stycken, efter dubbla elfteplatser. I premiären var han 17:e och 16:e man.
Thomas Tedenström, Svante Anderson och Fredric Blank var andra som tämligen nöjda lämnade Scandinavian Raceway med fina säsongsbästa i bagaget.

Godkänt av Stenmark
För superkändisarna Stig Blomqvist och racingdebuterande Ingemar Stenmark blev det målgång lite längre ner i resultatlistan. Blomqvist blev 16:e man för andra och tredje gången i säsongsöppningen och jagar fortfarande sina första poäng. Stenmark slutade på 17:e och 18:e plats, fullt godkänt för att vara hans första tävling.
Fredrik Huldt, som gjorde ett inhopp i Posche Experience Racings gästbil, blev 15:e och 12:e man och toppar därmed mästerskapets egen ”journalistliga”. På Ring Knutstorp blev det 19:e och 14:e plats för hans kollega Marcus Engström.

Välkommen på fika
Noterbart från Anderstorp var dessutom att Torbjörn Holmstedt säsongsdebuterade. Han körde det inledande heatet i den bil han delar med Micael Ljungström.
Vi lägger också till protokollet att några förare gav tävlingsledningen en del arbete, inte minst för omkörning under gulflagg i race två. Bland annat besökte tre förare från Stenhaga Motorsport domarrummet. Med tanke på att de var så många föreslog en i trion, Anders Bengtsson, skämtsamt:
– Är det inte bättre att ni kommer ner till oss i depån. Så bjuder vi på kaffe!
Västgötahumor.