Rustad gjorde ett försök att utmana Siverholm

09 juli 2023, 11:15

Isabell Rustad försökte utmana William Siverholm i det första racet i Porsche Sprint Challenge Scandinavia i Falkenberg. 17-åringarnma delade första startled och gick näst intill jämsides in i den första kurvan. – Jag prövade, men det gick inte, konstaterade den unga norskan som tvingades backa av när det blev trångt i den efterföljande vänstersvängen. Tvåa bakom Siverholm blev hon och på pallen fick duon sällskap av Fredric Blank.

William Siverholm, Stenhaga Motorsport, tycks vara på väg mot sin andra raka Porsche Sprint Challenge-titel. Segern i det inledande heatet i Västkustloppet i Falkenberg var hans sjunde den här säsongen. Av sju möjliga!
På den snabba banan i ett sommarhärligt Halland bjöds han emellertid på tufft motstånd. Åtminstone inledningsvis.
– Det var tajt i starten, men sedan fick jag en lucka, sa Siverholm och medgav att tankarna gick till Rudskogen förra året då Isabell Rustad, i sin debut i mästerskapet, faktiskt tog sig förbi honom i båda starterna.
Då tog han tillbaka ledarpositionen. I första racet i Falkenberg släppte han den aldrig ifrån sig. Inte ens i omstarten efter säkerhetsbil en bit in i racet.
– Varven bakom säkerhetsbil försökte jag hålla uppe tempen i däcken och omstarten blev bra, konstaterade mästerskapsdominanten.
Isabell Rustad, som tävlar för Fragus Motorsport, var nöjd tvåa, hennes bästa placering den här säsongen. Men lite frustration gick det även att läsa in i hennes blick.
– Han är så ruskigt snabb, sa hon och syftade såklart på Siverholm.
Sedan lovade att göra ett nytt försök i eftermiddagens race, som hon startar som trea, positionen bakom Siverholm.
Delar första startled med Siverholm då gör Fredric Blank som alltså blev trea i det första heatet. Pallplatsen var han fjärde sedan premiären i Anderstorp där han blev poänglös efter en spektakulär rullning i det första heatet.
Blank startade fyra, men lyckades ta en position i den inledande kurvkombinationen. Efter det jagades han av Markus Lönnroth innan den sistnämnde åkte av och slutade racet i en sandfålla.
– Jag kände mig aldrig riktigt hotad, men kände ändå en liten lättnad när jag såg att Lönnroth åkte av bakom mig, medgav Blank.
Blank, som likt Siverholm tävlar för Stenhaga Motorsport, hade teamkompisarna Ludwig Ellhage och Svante Andersson närmast efter sig. Jonas Sjöström, som i det sista racet senast i Fällfors tog sin första pallplats i mästerskapet, fick nöja sig med sjätte plats.
Bakom Fragus Motorsport-föraren följde topptrion i GT4-kategorin. Gustav Krogh vann och som så många gånger tidigare hade han teamkompisen i Porsche Denmark Racing, Jesper Carlsen, närmast bakom sig.
Tillresta danskar hyllade sina landsmän på prispallen och Krogh fick visa upp segerpokalen efteråt.
– Det är samma varje gång, sa han och menade då i första hand designen.
Priserna Krogh erövrat är lika i ett annat avseende också. Av de sju han kört till sig hittills står det siffran 1 på sex utav dem.
Joel Bergström, som gör sitt andra inhopp i prins Carl Philips bil hos Porsche Experience Racing, blev trea på nytt. Efter en trio tredjeplatser i Fällfors hade han hoppats på mer.
– Trea är bra, men lite frustrerad är jag över att jag inte lyckades ta mig om Carlsen, medgav Bergström, som av ingenjören Markus Fasth fick besked om att det med några finjusteringar i körningen finns mer tid att ta i dagens andra race, som starter kl 13.20.

Resultat.
Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
Falkenberg 9 juli 2023.
Race 1.

1. William Siverholm, Stenhaga Motorsport, 19:25.856
2. Isabell Rustad, Fragus Motorsport, +2.540
3. Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, +5.364
4. Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, +5.830
5. Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, +6.246
6. Jonas Sjöström, Fragus Motorsport, +10.153
7. Gustav Krogh (GT4), Porsche Denmark Racing, +13.349
8. Jesper Carlsen (GT4), Porsche Denmark Racing, +14.632
9. Joel Bergström (GT4), Porsche Experience Racing, +14.867
10. Pär Englund, Steber Racing, +16.637
11. Krister Andero (GT4), Prido Racing, +18.818
Markus Lönnroth, Steber Racing, DNF
Nermin Sipkar, Sipkar Motorsport, DNF